Image default

Hiába lett új állatvédelmi törvény, maradnak a bikaviadalok Spanyolországban

Hiába lett új állatvédelmi törvény, maradnak a bikaviadalok Spanyolországban! Az új törvény értelmében nagyobb védelmet kapnak például a kutyák, ám a bikaviadalok mentesülnek az új jogszabály alól.

Huffington Post jelentése szerint új állatvédelmi törvény született Spanyolországban, mely betiltja az állatok fájdalommal és szenvedéssel járó szabadidős tevékenységekben való felhasználását.

Ugyanakkor a bikaviadalokat és a kutyás vadászatot is engedélyezi.

A pénteken hatályba lépett állatjóléti rendelet egyrészt nagy előrelépés, másrészt azonban meglepő is – írja a Liner. 

Spanyolország első konkrét állatvédelmi törvénye ugyanis leginkább a visszaélések visszaszorítását célozza:

a törvény különösen a háziállatokkal való rossz bánásmódot célozza, s azok, akik megszegik, akár 200 ezer eurós (78 millió forint) bírságra is számíthatnak.

A jogszabály továbbá megtiltja a háziállatok üzletekben vagy az interneten történő vásárlását. Ugyanakkor türelmi időt is ad az üzleteknek, hogy megfelelő otthont találjanak a jelenleg még eladásra kínált állatoknak. A törvény értelmében a jövőben kizárólag regisztrált tenyésztőktől lehet majd legálisan háziállatot vásárolni.

Sőt, az állattartók legnagyobb örömére az új rendelet azt is kimondja, hogy ezentúl a legtöbb létesítménybe, így az éttermekbe és bárokba is beengedik a háziállatokat. A törvény ugyanakkor megtiltja a vadállatok cirkuszokban való tartását. Erre hat hónapos türelmi időt ad a tulajoknak, hogy eleget tegyenek a jogszabályban foglaltaknak.

 

Maradnak a bikaviadalok…

A bikaviadalok azonban említésre sem kerültek az új állatjóléti törvényben.

Ez nagy valószínűséggel azért történt, mert ezeket Spanyolország kulturális örökségének részeként tartják számon.

Eredetileg a vadászkutyák kapcsán is született volna új szabályozás, ám a vidéki közösségekben maga az ötlet is akkor felháborodást váltott ki, hogy a kormány végül visszalépett.

Szigorították a spanyol BTK-t is

Korábban beszámoltunk róla, hogy az új állatjóléti törvénnyel összhangban a parlament szigorította büntető törvénykönyv vonatkozó fejezeteit is. Az eddig kiszabható legmagasabb büntetési tétel 18 hónapos szabadságvesztés volt különös kegyetlenséggel elkövetett állatgyilkosság esetén, amelyet most 36 hónapra emel a szeptemberben hatályba lépő jogszabály. Ebbe viszont az is beletartozik, ha valaki például megöl egy patkányt, amely beszökik a lakásába…

Csak emlékeztetőül, hogy Magyarországon 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha valaki megöl egy állatot, illetve a magyar bűncselekménynél az elévülési idő minimum 5 év, míg az új spanyol jogszabály szerint, 1-4 év.

Összességében lehet van előrelépés a spanyol állatvédelemben, de csalódást keltő, hiszen maradnak a bikaviadalok, és a kutyás vadászat is….

(Forrás: Liner, Fotók: Getty Images)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A magasból is figyelik Spanyolország partjainál a barázdásbálnákat (Videó)

magyarallatvedo

Van ahol szamarakkal akadályozzák az erdőtüzeket

magyarallatvedo

Állatvédők tiltakoznak a spanyol polipfarm ellen, mert kegyetlenül tenyésztenék a nyolckarúakat

Erik