Image default

Számtalan fiókát nevelt már fel hazánk legidősebb fekete gólyája

Számtalan fiókát nevelt már fel hazánk legidősebb fekete gólyája. A gemenci gólya három héttel idősebb az eddigi „legidősebb fekete gólya” címet birtokló szajoli madárnál. 

 

A közelmúltban egy gemenci táplálkozóhelyen több tucat fekete gólya verődött össze, készülődvén a hosszú afrikai vándorútra. Az ügyes halászok között több fióka-korban gyűrűzött egyedet is megfigyeltek a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai – közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

Az egyedi azonosításra is alkalmas ún. színes gyűrűk leolvasását követően kiderült, hogy az egyik madár a jelenleg ismert legöregebb fekete gólya Magyarországon.

Ezt a rangos címet eddig egy idén, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben Szajolnál lefotózott madár birtokolta, de a mostani gemenci fekete gólya még annál is 3 héttel idősebb a leolvasása pillanatában.

Az eddigi rekorder, 5082 gyűrűszámú madarat 2003-ban Hercegszántón gyűrűzte fiókaként Kalocsa Béla.

A szajoli, korábbi rekorder (Nagy Gábor)

Mint korábban írtuk, viszontagságos éven volt túl az a fekete gólya, hiszen ismeretlen okból jobb lábán két ujját is elveszítette. Emellett színes jelölőgyűrűjéből is hiányzik egy kisebb darab.

A legidősebb magyar fekete gólya (Morócz Attila)

Érdekesség egyébként, hogy mindkét madarat ugyanazon a napon, 2003. július 7-én gyűrűzte Kalocsa Béla, két egymással szomszédos fekete gólya revírben a Mohácsi-sziget déli részén.

A szóban forgó gólyát egyébként jól ismerik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, hiszen 2008 óta már 20 leolvasása volt Gemencen, elsősorban különböző táplálkozóterületeken, de több évben az aktuális fészkénél is azonosították.

A több mint 20 éves madár eddigi élete során számtalan fiókát nevelt, hozzájárulva ezzel a hazai fekete gólya állomány hosszú távú fennmaradásához.

 

 

Veszélyben a fekete gólyák

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Nemrégiben cikkünkben felhívtuk a figyelmet, hogy veszélyben vannak a fekete gólyák hazánkban. A fekete gólyák tavalyi költése rosszul sikerült az időjárás, illetve a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt. Magyarországon 350-400 pár fekete gólya fészkel, és a nagyon erős aszály már a tél folyamán éreztette hatását.

(Forrás: DDNPI, Fotó: Nagy Gábor borítókép – a korábbi rekorder, Morócz Attila)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

150 fekete gólya gyűlt össze a Hármas-Körös hullámterében

magyarallatvedo

Szenzációs hír: megérkezett az első fekete gólya a gemenci fészekbe

Marci

Megkezdődött a békamentés – te is segíthetsz

Viki