Image default

Így segítsd át kedvencedet a kánikula legkeményebb napjain

A Rex Állatsziget állatorvosa, Dr. Koleszár István tíz pontban foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat és a leghasznosabb tanácsokat a kánikula idejére.

“Az egyre melegebb nyár és a fokozódó hőhullámok mindannyiunk szervezetét megterhelik. Ezzel négylábú kedvenceink sincsenek másként” – mondja Dr. Koleszár István, a Rex Állatsziget állatorvosa. Emlékeztet, hőháztartásuk teljesen másképp működik, mint a miénk. Amíg mi izzadunk, addig ők leginkább a lihegést használják szervezetük hűtésére. A nagy bundájú és tömpe orrú fajták, valamint az idős, beteg kutyusok különösen veszélyeztetettek, de

a hőguta nem válogat, bármilyen méretű, színű, fajtájú kutya ki van téve a veszélynek.

A Rex Állatsziget állatorvosa összegyűjtött pár hasznos tanácsot, amire érdemes odafigyelni nagy meleg esetén, nem csak séták alkalmával, de otthon is.

Hőség esetén ezek segítenek

1. Ha kint tartod a háziállatodat a kertben, biztosíts neki árnyékot és friss, de nem túl hideg vizet!

2. Vannak olyan ebek, akik szeretnek a maguk által ásott gödörben hűsölni. Lehetőség szerint engedd meg neki, hogy ilyen fekhelyet készítsen magának.

3. Nagy melegben nedvesítsük meg a kutya szőrzetét nem túl hideg vízzel, a bőrfelületet is érje el a nedvesség. A szőrzet nemcsak a kutya dísze, hanem a hőháztartást is szabályozza. A hosszú szőrű kutyák bundáját érdemes levágatni, többször átfésülni, mert az ápolt bunda könnyebben szellőzik.

4. Ha lakásban él veled, akkor érdemes beszerezned kedvencednek egy hűtőmatracot, melyet többféle változatban is elérhetsz kutyád mérete és ízlésvilágod alapján.

5. Érdemes a kora reggeli és esti órákra időzíteni a sétát, kerülve a legmelegebb napszakokat. Ha muszáj a déli órákban is egy egészségügyi szünet, úgy ne a tűző napon és főleg ne a forró aszfalton sétáljatok. Ilyenkor egy palack vizet is vihetünk, útközben itatásra vagy a kutya vizezésére is használhatjuk.

6. Ritkás, kopott vagy rövid szőrű kedvencünk bőre ugyanúgy leéghet, mint az emberi bőr. Használhatunk emberi naptejet, de előtte bizonyosodjunk meg, hogy nem vált ki allergiás reakciót az állatnál!

7. Sajnos nem lehet elégszer ismételni, hogy nem szabad állatot a kocsiban bezárva hagyni! A közös utazáskor az árnyékban való parkolás és az enyhén lehúzott ablak nem elegendő az autó megfelelő szellőzéséhez!

8. Az ország néhány pontján már szabályszegés nélkül fürdőzhetünk kutyusunkkal. Kánikula esetén javasoljuk, hogy látogassatok el vízpartra is.

9. Ha kutyánk az oldalán fekszik, bágyadt, erőteljesen liheg, zihál, nyálzik, bőre süt, pupillája kitágul, esetleg hány, vagy görcsei vannak, akkor hőgutát kapott. Kezdjük meg a fokozatos hűtését. Csavarjuk be nedves lepedőbe, törülközőbe. Nedves kézzel simogatva azonnal vigyük állatorvoshoz. Kerüljük a jeges vízbe való belemártást, mert attól sokkot kaphat, tovább romolhat az állapota!

10. Ha csavargó, kóborló négylábút látunk a hőségben, lehetőség szerint itassuk meg, már az is életmentő lehet.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Így hűsítsd kedvencedet az extrém hőségben

Eszti_mav

Akkora a hőség, hogy ventilátoros ruhával hűtik az állatokat Tokioban

Eszti_mav

Még mindig óriási a hőség – figyeljünk oda kedvenceinkre!

Marci