Image default

Humoruknál voltak a pókkutatók: létező focistáról is neveztek el pókfajt

A kutatók nagy részéről az a sztereotípia alakult ki, hogy homályos laboratóriumokban egyik kémcsőből a másikba öntögetnek különféle folyadékokat, vagy éppen mikroszkópjuk alatt bámulják a parányi baktériumok mozgását, esetleg naphosszat apró ízeltlábúakat preparálgatnak. Azonban ezek tényleg csak sztereotípiák. Igenis vannak a kutatók között humorosabbak, és vannak sportszeretőek is. Ha pedig ez a két emberi jellemző találkozik, akkor könnyen megeshet, hogy egy újonnan felfedezett pókfaj például egy létező ausztrál focista nevét fogja kapni. 

Az Ausztráliában honos, újonnan leírt kerekhálós pókok („keresztespókok”) a foci angol neve, a soccer latinizált formája után a Socca nevet kapták, az új nembe 12 faj tartozik.

Dr. Volker Framenau és Dr. Pedro Castanheira pókkutatók mindketten focirajongók is, ezért az újonnan leírt fajok egyikét még ráadásnak egy jeles ausztrál focistáról, Johnny Warrenről nevezték el (Socca johnnywarreni). Egy másik faj neve még viccesebb, ugyanis itt az angol soccer player, vagyis focista kifejezésből csináltak póknevet: Socca pleia.

Az e nembe tartozó, közepes méretű pókok éjszakai életmódúak, és utótestükön (régi nevén potrohukon) öt csúcsos kinövés található.

Néhány faj genetikai felmérése is megtörtént, s ebből kiderült, hogy a Socca pustulosa nevű faj Új-Zélandon is megtalálható képviselői Ausztrália délkeleti részéről származnak.

 

(Forrás és kép: National Geographic)

 

Magyar Állatvédelem