Image default

Magyar kutatók is részt vesznek egy nagyon fontos, a beporzók élőhelyeit érintő európai projektben

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói is részt vesznek a beporzók élőhelyeinek helyreállítását célzó Horizont Európa RestPoll projektben.

A RestPoll projekt célja a vadon élő beporzók élőhelyeinek tartós helyreállítása és összekapcsolása Európában a társadalom számára az ehhez szükséges hatékony eszközök biztosítása révén. További cél, hogy Európát globális vezető szerephez juttassa a beporzók védelmének terén.

A beporzók védelme nélkülözhetetlen a biológiai sokféleség szempontjából

A négy évig tartó projekt a Freiburgi Egyetem vezetésével 2023 októberében kezdődött. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területein zajló hazai kutatásokat Piross Sándor és Demeter Imre, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) tudományos munkatársai irányítják.

A beporzók és az általuk nyújtott beporzási ökoszisztéma-szolgáltatás csökkenésének ellensúlyozásához fontos a virágzó élőhelyek és fészkelőhelyeik helyreállítása. Védelmük nemcsak a biológiai sokféleség, hanem a mezőgazdasági terméshozamok és az élelmiszer-biztonság szempontjából is fontos.

Összefogás nélkül nem megy

A kutatóközpont tájékoztatása szerint a RestPoll a gazdálkodóktól kezdve a kormányokig minden érintett féllel együttműködik. Arra összpontosítanak, hogy hatékony intézkedéseket és ágazatközi megközelítéseket alkalmazzanak a beporzók és ökoszisztéma-szolgáltatásaik helyreállítása érdekében.

A RestPoll központi eleme a beporzóélőhelyek helyreállítását célzó esettanulmányi területek és “élő laboratóriumok” (Living Labs) hálózatának létrehozása.

Ezek Európát átölelve a közös kutatás, oktatás és tudáscsere egyedülálló központjai lesznek.

Már megkezdődtek az élőhely-rehabilitációk

A tizennégy európai ország tizennyolc esettanulmányi területének kezelői már részben meg is kezdték az élőhelyek rehabilitációját a RestPoll kutatóival együttműködve.

A tájékoztatás szerint a RestPoll konzorcium tizenhat ország szakértelmét egyesíti. A projektpartnerek egy szakértő és elkötelezett csapatot alkotva dolgoznak együtt. Ebben természet- és társadalomtudósok, huszonhárom kutatóintézet, egy civil szervezet, három vállalat, három minisztérium és egy nemzeti park képviselői is szerepet vállalnak. A projekt különböző társadalmi, ökológiai és politikai szinteken újonnan kidolgozott részvételi módszerekkel vonja be az élelmiszer-ellátási lánc résztvevőit.

Magyar Állatvédelem

 

KAPCSOLÓDÓ

Így jelzik a környezetünkben lévő állatok a közelgő földrengést

Eszti_mav

Sokkoló szám: 17 ezer méhcsaládot pusztítottak el Ausztráliában

Erik

Méhcsaládok költöztek a magyar egyetemre

Eszti_mav