Image default

Igazi bagoly barátra lelt Turbolyában Géza, a törött lábú macskabagoly!

Igazi bagoly barátra lelt Turbolyában Géza, a törött lábú macskabagoly! A két bagoly gyakran ül ki együtt az odujuk elé személéni a külvilágot a Sóstó Vadvédelmi Központban.

Géza a vöröses árnyalatú kaposvári macskabagoly (Strix aluco) még a tél folyamán érkezett a Sóstó Vadvédelmi Központba. Mint megjegyzik, komoly lábszártörése volt, melyet 1,5 órás műtét során sikerült kívülről és belülről rögzíteni. A stabilizáláshoz használt speciális fémeket 6 hét elteltével lehetett kiszedni, ezután kerülhetet kültéri röpdébe. Gyógyulása utolsó stádiumában van.

Ebben nagy segítsége Turbolya, ki elárvult fiókaként nevelkedett fel Sóstón. A Központ kiemeli, hogy nagyon jó hatással vannak egymásra. Sokszor odúikban pihennek, de gyakran kiülnek szemlélni a külvilágot és jó étvággyal táplálkoznak.

Megjegyzik, hogy hamarosan az éjszakai erdő suhanó árnyai lesznek, és bíznak benne, hogy hosszú, szabad élet vár rájuk a jövőben. Nincs könnyű dolguk – tették hozzá.

Macskabagoly fióka mentésével kezdődött a március a Sóstó Vadvédelmi Központban 

Néhány napjírtuk meg, hogy az idei fiókaszezon kezdetét vette egy vértesi macskabagoly (Strix aluco) fióka beérkezésével. Az enyhe február miatt korábban megindult a baglyok költése – közölte a Sóstó Vadvédelmi Központ Facebook bejegyzésében. A bekerült fióka egészséges, amint a tollazata kifejlődik fokozatosan repatriálják (visszaszokatják a természetbe). A macskabaglyokat speciális költőládák kihelyezésével segítik a szakemberek országszerte, ilyen eszköz segítségével helyezik majd vissza őt is a vadonba – említették meg.

Felhívják a figyelmet, hogy a macskabaglyok legtöbbször természetes faodvakban és hasadékokban fészkelnek, miattuk is létfontosságú a többkorú, természetközeli erdőrészek békén hagyása és megtartása. Az odvas fákat kivágáskor minden esetbe ellenőrizni kellene, mert rengeteg élet veszhet oda. A kis macskabagoly családjának fészke is így szűnt meg. Természetesen olyan helyen, ahol egy korhadó, odvas fa balesetveszélyt okozhat, szakember jóváhagyása után szükségessé válhat a kiemelés.

Azonban megfelelő körültekintéssel sok életet menthetünk meg és feleslegesen nem pazaroljuk a drága energiát sem – jegyzik meg. Az erdőkben az ilyen fákat nem szabad kitermelés alá vonni, mert ha majd egyszer magától kidől, akkor holtfaként fogja a biológiai sokféleséget fenntartani. Semmiféle gazdasági haszna nincs, egyenesen gazdaságtalan. Jó volna már tenni egy lépést ebbe az irányba is. Ismerjük fel a saját felelősségünket, mert a homogén, szabályos szerkezetű, egykorú faültetvény sosem lesz erdő. Pedig az akar lenni – hangsúlyozták.

Ősszel elgázolt macskabaglyot mentettek

Lassan javult az állapota a Sóstón gyógyuló elgázolt macskabagolynak. A Vadvédelmi Központ munkatársai mindent megtettek, hogy a gyönyörű madár felépüljön súlyos sérüléseiből.  

Mint közösségi oldalukon írták, autóbalesetes macskabaglyuk (Strix aluco) lassan javult, de ez nem csoda, mivel komoly traumát élt át.

EGYIK SZEME KOMOLYAN MEGSÉRÜLT, DE ENNEK ELLENÉRE VALÓSZÍNŰLEG ELENGEDHETŐ LESZ, MIVEL HALLÁSA IGEN KIFINOMULT.

Az Alpha-Vet Állatkórház szemspecialista szakorvosa is segítségükre volt a kis macskabagolynak kezelései során, melyért hálásak és köszönettel tartoznak. Mint megemlítették, a madár speciális szemcseppet kapott, mellyel a sérült szem állapotán sikerült is javítanuk.

BAGLYUK MÁR EGY SZÉPEN BERENDEZETT KÜLTÉRI RÖPDÉBEN ERŐSÖDIK.

Jellegzetes, kísérteties huhogó hangját sötétedés után hallatja

A macskabagoly közepes nagyságú bagolyféle. Tollfülei nincsenek. A macskabagolynak két színváltozata fordul elő, a szürke, amely gyakoribb, valamint a vöröses. Éjjel aktív. Írisze sötét színű. Jellegzetes, kísérteties huhogó hangját sötétedés után hallatja. Tápláléka igen változatos. A kisemlősök közül elsősorban erdei egeret és erdei pockot fogyaszt, de más pockokat, cickányokat, peléket, madarakat is szívesen elejt – írja az MME.

Élőhelye, költése

Rendszerint odúban költ, de tornyokban, padlásokon és gallyfészkekben is előfordulhat a macskabagolynak a fészkelése. Elegyes erdőkben, parkokban, temetőkben, ártéri ligeterdőkben él, ahol megfelelő méretű odvas fát talál költőhelyül. Elfoglalja a mesterséges költőládákat is, mellyel segíthetjük a megtelepedését és állományának növelését.

Évente egy alkalommal költ, de annak meghiúsulása esetén pótköltésbe kezdhet. A fészekalj nagysága 3-5 tojásból áll, melyeken a tojó kotlik, a hím a táplálékot hordja.

Magyarországon viszonylag gyakori fészkelő. Hazai állománya állandó, fészkelőállománya stabil. Azokat az erdőket kedveli, ahol rendelkezésére állnak fészkelésre alkalmas idős, odvas fák, bár alkalmanként ragadozómadarak használaton kívüli gallyfészkeit is elfoglalja. Az egyik legkorábban költő hazai bagoly, sokszor már februárban teljes a fészekalja. Sőt, olyan is előfordult már, hogy január-februárban fiókákat etető macskabaglyot észleltek.

FÉSZKELŐÁLLOMÁNYA 5000 – 8000 PÁR (2013–2018, SZAKÉRTŐI BECSLÉS ALAPJÁN).

Te is támogahatod a Központ természet- és állatvédelmi törekvéseit!
Sóstó Természetvédelmi Alapítvány
Raiffeisen Bank Zrt.
Számlaszám: 12001008 – 01868437 – 00100004
IBAN: HU 46 12001008 – 01868437 – 00100004

(Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ Fotók: Koleszár Sanya, Babos Rita)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Az Igaz-tanyán költ évek óta egy gyöngybagolypár – hamarosan kikelnek a fiókák

Marci

Visszanyerte a szabadságát az autóbalesetet szenvedett uráli bagoly

Eszti_mav

Hála a sukorói Madárdokinak, teljesen felépült a kéménybe szorult bagoly

Erik