Image default

Így mentheted meg az oduból kipottyant mókus csemetéket!

Így mentheted meg az oduból kipottyant mókus csemetéket! Bármennyire is aranyosak, ne kezdjünk otthoni nevelésébe, mert fiatal korban több betegség is előjöhet náluk. 

Születnek az idei második ellési ciklus apróságai mókuséknál. Sajnos most is vannak kipottyant kölykök, akiket pár hétig tejpótlón nevelünk – jegyezte meg közösségi posztjában a Sóstó Vadvédelmi Központ.

Mint hangsúlyozzák, ezek után jön a szilárd táplálék, ezt már maguktól is el tudják fogyasztani, ha eljön az ideje.

Ismét kérünk szépen mindenkit, bármennyire is aranyosak, ne kezdjünk otthoni nevelésébe, mert fiatal korban több betegség is előjöhet náluk.

– tették hozzá.

Adjunk esélyt számukra, a legközelebbi engedéllyel rendelkező mentőközpontba kell őket elvinni. A mókus (Sciurus vulgaris) védett emlős!

Itt a mókuskölyök szezon, érkeznek a kipottyant poronytok – hívta fel a figyelmet már korábbi bejegyzésében is a Sóstó Vadvédelmi Központ. Mint írták, ezeknél a kis emlősöknél bármennyire is aranyosak, nagyon fontos a mielőbbi szakszerű ellátás. Sokszor eséskor szenvedhetnek komolyabb belső sérüléseket, ami kívülről nem látszik. Táplálásuk ilyenkor még speciális tápszerrel történik, mivel fogaik 4 hetes korukig fejlődik ki.

LEGYETEK FELELŐS ÁLLATMENTŐK, KÉRDEZZETEK HA NEM VAGYTOK BIZTOSAK A SEGÍTSÉGNYÚJTÁSNÁL. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN AZ EGYÜTTMŰKÖDÉST!

– hangsúlyozták.

Bukfenc a közönségkedvenc

A Sóstó Vadvédelmi Központ nemrégiben a súlyos koponyasérüléssel hozzájuk került Bukfenc életét is megmentette.

Bukfenc a Sóstó Vadvédelmi Központban nevelkedett, kölyökként komoly koponyasérüléssel került hozzájuk. A vadvédelmi központ mókusai közül egyedül neki kellett maradnia, a sérülés utáni mozgáskoordinációja ugyanis nem javult meg.

A szabadban könnyű préda válhatott volna belőle és a fákon sem tudna biztonságosan közlekedni. Bukfenc a vadvédelmi központ látogatóinak nagy kedvence, akivel kezdetektől fogva sokat foglalkozik Babos Rita önkéntes.

Vannak, akik teljesen meggyógyulnak

De nem csak Bukfencről osztott meg tündéri fotókat a vadvédelmi központ közösségi oldalán. A szabadon engedett mókusaik közül Tobit éppen fészekrakás közben figyelték meg a napokban a központtól nem túl messze.

“A mókusok ugyanis több ilyen gallyfészket készítenek, melybe alulról másznak bele. Komolyabb hideg esetén faodvakba és néha mesterséges madárodúkba is behúzódnak” – magyarázzák. Hozzáteszik, nem alszanak téli álmot, szép téli napokon is aktívak és felkeresik dugi éléskamráikat.

A mókusokról

Az európai vörös mókusok, az erdők, parkok és kertek vidám lakói, a természetünk egyik legaranyosabb és legkedveltebb kis emlőse. Ezek a pici rágcsálók egyedi megjelenésükkel és vidám természetükkel mindenki szívét elrabolják.

Jellemzően közepes méretű állatok, testhosszuk eléri a 20-25 centimétert, míg a farkuk hossza akár 15-20 centiméter is lehet. A szőrzetük gyönyörű vörösesbarna árnyalatban pompázik, hasuk viszont fehér vagy krémszínű. Az arcukat pedig meghatározza az ábrázatossá vált kis pofácska, amely mosolyra késztet minket.

Te is támogathatod a mentést

Ha Te is szeretnéd támogatni a Vadvédelmi Központ erőfeszítéseit, az alábbi módon teheted meg:

Sóstó Vadvédelmi Központ
📲: +36-70-526-2793
📧: vadvedelem@varosgondnoksag.hu
🏡: 8000 Székesfehérvár, Szárcsa utca 37.
Támogasd a természet- és állatvédelmi törekvéseinket!
Sóstó Természetvédelmi Alapítvány 🐾
Raiffeisen Bank Zrt.
Számlaszám: 12001008 – 01868437 – 00100004
IBAN: HU 46 12001008 – 01868437 – 00100004

(Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ)

KAPCSOLÓDÓ

A halál torkából hozták vissza az áramütött vércsét a Vadvédelmi Központban!

Erik

Kerítésen lógó, sírdogáló mókus életét sikerült megmenteni

Marci

Mogyorókrémbe rejtett fogamzásgátlóval szorítaná vissza Anglia a szürkemókus populációt

Erik