Image default

Invazív fajok betelepítését akadályozták meg a szemfüles halőrök

Az idén már két esetben tiltotta meg invazív halfajok, például ezüstkárász telepítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (Nébih ÁHSZ) a magyarországi nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken – közölte a Nébih a honlapján szerdán.

Emellett a halőri szolgálat 2024-ben már hat alkalommal indított eljárást invazív halfajok telepítésével és kereskedelmével összefüggő szabálysértések miatt.

A közlemény szerint a Nébih ÁHSZ egyik kiemelt feladata a haltelepítések szabályosságának, valamint az állománypótlásra szánt halak nyomon követhetőségének ellenőrzése. A tavaszi időszak a tógazdaságok számára a tavak benépesítésének kezdetét jelenti. A haltermelők az általuk megtermelt halak egy részét a telelőtavakból ekkor telepítik a halgazdálkodási vízterületekbe.

A hatóság legutóbb április közepén tartott ellenőrzést a Tisza Fegyvernekhez közel eső szakaszán. Itt a halgazdálkodásra jogosult az előzetes bejelentése szerint 3711 kilogramm egynyaras ponty kihelyezését tervezte. A helyszínre 3 halszállító autó érkezett, 8 tartály hallal. Ebből az állami halőrök 2 tartálynyi hal tömegét mérték le.

A mérlegelésnél kiderült, hogy a vizsgált két tartály tartalma összesen 562 kilogramm volt, amelyből 98,95 kilogrammot idegenhonos halfajok, többségében invazív ezüstkárász, valamint amur, razbóra és törpeharcsa egyedek tettek ki. Ez utóbbiak szelektálása után telepítették a 2 tartálynyi halállományt. Az állami halőrök a fennmaradó tartályokban is jelentős mennyiségű invazív halat találtak, ezért természetvédelmi okok miatt a további telepítést megtiltották.

A Nébih arra hívta fel a halgazdálkodásra jogosultak figyelmét, hogy az idegenhonos halfajok engedély nélküli telepítése jogszabálysértés, amely 500 ezertől 5 millió forintig terjedő halgazdálkodási bírság kiszabását vonja maga után. Ráadásul az idegenhonos fajokkal kapcsolatos tilalmak és kötelezettségek megszegése inváziós bírság kiszabásával is jár, amelynek mértéke az okozott kár függvényében 100 ezer forinttól 20 millió forintig terjedhet.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A brutális szárazság miatt már a parányi halakat is menteniük kell a halőröknek Magyarországon

Eszti_mav

Le a kalappal: Halak ezreit mentették meg halőrök a kiszáradt csatornából!

Erik

Zsilipbe szorult hódot mentettek meg a halőrök Nagykanizsán

Marci