Image default

Segítséget kérnek a törpeharcsa ellen a balatoni kutatók

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet arra kéri a horgászokat, hogy egy kérdőív kitöltésével segítsék a fekete törpeharcsa balatoni elterjedésének feltérképezését – hívta fel a figyelmet a magro.hu.

A fekete törpeharcsa Észak-Amerika középső és keleti részén őshonos halfaj. Európába a 19. században került át, Magyarországra 1980-ban, Olaszországból telepítették be. Mivel vizeink környezeti adottságai megfelelőek számára, gyorsan elterjedt és mára az ország teljes területén jelen van. Rendkívül szívós, jól tolerálja az alacsony oxigénszintet, és a jelentősebb hőmérsékleti ingadozásokat is. A faj balatoni állománynagysága a megfigyelések és a fogási adatok alapján is emelkedik. Állománynagyságának pontos meghatározása azonban a tó mérete és a faj mozaikos elterjedése miatt komoly kihívást jelent. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet felméréseit kiválóan kiegészíthetik és támogathatják a  balatoni horgászok megfigyelései, ezért kérik a horgászokat, hogy osszák meg velük a tapasztalataikat.

A fekete törpeharcsa a veszélyes idegenhonos fajok listájára 2022 júliusában került fel az Európai Unió egész területén.

A kérdőívet ide kattintva lehet kitölteni. A kérdéssorban többek közt a következőkre várnak választ:

  • A Balaton melyik medencéjében horgászik a leggyakrabban?
  • Milyen halfajokra horgászik leggyakrabban?
  • Mennyit horgászik egy évben?
  • Milyen halfajokra és technikával horgászik leggyakrabban?
  • Milyen gyakran fog vagy észlel fekete törpeharcsát?
  • Mit gondol, mennyire jelenthet veszélyt a fekete törpeharcsa az őshonos fajokra és a tó élővilágára hosszú távon?

(Forrás: magro.hu, Kép: tiszatoelovilaga.hu, khesz.hu)

 

Magyar Állatvédelem