Image default

Írtó cuki guanakó pár érkezett a Pécsi Állatkertbe!

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Írtó cuki guanakó pár érkezett a Pécsi Állatkertbe! A tevefélék családjához tartozó állatok Dél-Amerikából származnak. Kiválóan alkalmazkodtak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz, hiszen 4000 méter feletti magasságban is élnek. 

Nemrégiben újabb fajjal bővült a Pécsi Állatkert serege, ugyanis kb. két hete egy fiatal guanakó páros érkezett a Szegedi Vadasparkból – írja az Állatkert. A fél éves kanca és a hamarosan egy éves csődör jelenleg távolabbi teverokonukkal, a dromedárral osztozik egy kifutón.

Az állatok rendkívül kíváncsiak, érdeklődőek. Ha éppen a kifutójuk külső részén tartózkodnak, az elhaladó, előttük megálló látogatókat is alaposan szemügyre veszik, megközelítik. Érkezésükkel a pécsi teveféléket immáron négy faj képviseli, melyek közül a dromedár/egypúpú teve a Camelini nemzetség tagja, míg a láma, az alpaka és a guanakó a Lamini nemzetségé.

Amit a fajról tudni érdemes:

A guanakó (Lama guanicoe) a ma élő négy dél-amerikai teveféle egyike. A négy fajból a guanakó és a vikunya képviselik ezen állatcsoport vadonélő tagjait, míg a jól ismert láma és alpaka már a háziasított fajok táborát erősítik.

A legújabb filogenetikai vizsgálatok azt mutatják, hogy nagy valószínűséggel a lámákat a guanakókból háziasították. A fajnév a Quechua huanaco (wanaku) szóból származik. Dél-Amerikában a füves pusztákon, bozóstosokon át az Andok akár 4000 méteres magaslatain is előfordulnak. Rendkívül jól alkalmazkodtak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz és a sokszor gyér táplálék és vízforrásokhoz is. Nem válogatósak, fűféléket, cserjéket, zuzmókat, gombákat, virágokat, de akár kaktuszokat is elfogyasztanak. A nagy magassághoz és az ott uralkodó alacsony oxigénkoncentrációhoz a vérükben található nagyobb számú vörösvértesttel (négyszerese az emberi vérben találhatónak) alkalmazkodtak.
Csakúgy, mint rokonai, az guanakó is csordába tömörülve él, melyet egy csődör vezet. Rendkívül puha, selymes gyapjuk a vikunyáé után a második legértékesebb.

2011-ben  létszámukat 400 000-600 000-re becsülték. A guanakó jellegzetessége, hogy ha veszélyben érzi magát, akkor – rokonaihoz hasonlóan – ő is gyakran köp. Emellett akár 56 km/órával is képes szaladni és kiválóan úszik.

(Forrás és fotók: Pécsi Állatkert Facebook oldala)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Púpvédő segíti a Nyíregyházi Állatpark 14 éves kétpúpú tevéjének gyógyulását

magyarallatvedo

Tevekönyvtáron érkezik az olvasnivaló a sivatagban élő gyerekekhez – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Az állatkert munkatársai vették gondozásukba az elárvult kistevét – VIDEÓ

Marci