Image default

Rémisztő mélytengeri halat mosott partra a víz Kaliforniában

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Rémisztő mélytengeri halat mosott partra a víz Kaliforniában. A szakértők megállapították, hogy a fekete testű, éles fogakkal bíró hal egy csendes-óceáni futballhal.

Ritkán látott mélytengeri szörnyeteg sodródott partra a kaliforniai Crystal Cove Nemzeti Park közelében október 13-án. A szakértők megállapították, hogy a fekete testű, éles fogakkal bíró hal egy csendes-óceáni futballhal, annak is nőstény példánya – írja a Halazin.

A csendes-óceáni futballhal egyike a világtengerből ismert több mint 100 horgászhalfajnak.

A horgászhalak a szürkületi és az abisszális zóna határán, ezer méter körüli vízmélységben élnek.

Bár elég ritka, hogy egy ép példányra bukkanjunk, ugyanennek a fajnak a példányát találta meg 2021 májusában egy gyanútlan fürdőző is – az IFLScience forrását idézve a 24.hu.

A tudomány jelenlegi ismeretei szerint ehhez a nemzetséghez mindössze egyetlen faj tartozik. Ez az egy faj olyan ritka, hogy az elmúlt száz évben alig több mint két tucat példányát sikerült azonosítani.

Nem találnak hím példányokat

A mélytengeri horgászhalfélék családjába (Himantolophidae) és a Himantolophus nemzetségbe tartozó úgynevezett csendes-óceáni futballhal a fejéről lelógó „lámpa” rikító, biolumineszcens fényével csalogatja a gyanútlan zsákmányokat a szájához. Testének ezen ékessége egyébként a  futballhal hátúszójából fejlődött ki.

A futballhal addig várakozik a sötétben, amíg a zsákmány a közelébe nem ér, majd ezzel a „lámpával” csalogatja közelebb az áldozatát, csóválva, elrejtve és újra felfedve a „csalit”. Ezzel a technikával közelebb és közelebb csábítják a potenciális zsákmányt, amíg az elég közel nem lesz ahhoz, hogy elragadja őket.

Ez a táplálkozási stratégia magyarázhatja meg a horgászhal különös testét is: mivel nem vadásznak aktívan, ezért nem tudnak gyorsan úszni és a formájuk sem követi a hidrodinamikus alakot.

A tengerbiológusok szerint ugyanakkor az éles fogak nem a zsákmány felaprításra, hanem kisebb halak, lábasfejűek és rákfélék csapdába ejétésre szolgálnak. A horgászhalak mind a három nagy óceáni medencében előfordulnak a szürkületi és a fénynélküli zónában.

Az eddig látott példányok kizárólag nőstény egyedek voltak, ugyanis a hímek olyan szexuális parazitákká fejlődnek, amelyek teljesen összeolvadnak a párjukkal, miközben a nemi szervük kivételével az összes többi belső szervüket elveszítik.

(Forrás: IFLScience/24.hu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Gyöngybaglyokkal védik a szőlőültetvényeket a kaliforniai Napa völgyben

magyarallatvedo

Partra mosott halott madarak és halak: olajkatasztrófa Dél-Kaliforniában

Marci

Egy percre sem mozdult elütött, vemhes társa mellől a kutya

Marci