Image default

Ismeretlen eredetű kaktuszokat távolítottak el a Pilis szikláiról

Kötélbiztosítással, sziklamászó-felszereléssel távolították el a kaktuszokat a Pilis szikláiról. A kaktuszok vélhetően már évek óta a szirteken növekedtek, amikor 2017-ben a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) látómezejébe kerültek – írja a telex.hu.

A felfedezésük óta a nemzeti park munkatársai minden évben többzsáknyi kaktuszt távolítottak el a sziklákról, egyes példányokat azonban csak sziklamászói ismeretek birtokában lehetett megközelíteni. Ezekre a részekre fókuszált az idei kaktuszmentesítés: a DINPI csütörtöki posztja szerint az alig néhány száz négyzetméteres területről egy halom növényt sikerült kiásni.

https://www.facebook.com/dunaipoly/posts/4193393007354227

„Aki oda ültette, nagyon szerette őket, és értett is hozzájuk. A délre néző oldalon a már nem is olyan zord teleket gond nélkül átvészelve 13 kaktuszfaj számtalan egyede nőtt, és ami aggasztóbb, szaporodott is. A gömbös és oszlopos növekedésű fajok nem túlságosan terjedtek, de a fügekaktusz fajok minden letört szárdarabja legyökerezett, a sziklákon lejjebb csúszva újabb telepeket növesztett, kiszorítva az értékes sziklagyep őshonos növényfajait” – írta beszámolójában a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Kár, hogy a kép nem Észak Amerikában, a Sziklás-hegységben készült. (Fotó: Baranyai Zsolt)

Bár a kaktuszmentesítésnél figyeltek az alaposságra, a nemzeti park úgy véli, még maradhatott néhány példány a szirteken, ezért a következő években is visszatérnek majd a helyszínre, hogy megismételjék a kaktusztalanítást.

A DINPI azt kéri, senki ne ültessen dísznövényeket a természetbe. „A kaktuszok cserépben, otthoni kertben nevelve gyönyörűek tudnak lenni, de Magyarországon a természetbe nem valók, könnyen inváziós fajokká válhatnak” – emlékeztetnek.

telex.hu, dunaipoly.hu nyomám magyarallatvedelem.hu, fotók: Baranyai Zsolt

KAPCSOLÓDÓ

Kutya szagolta ki a kaktuszcsempészt (videóval)

magyarallatvedo

A Szopláki-ördöglyuk – a denevérek paradicsoma

Viki

Madárszenzáció: visszatért a bagi fekete gólya a Pilisi Parkerdőbe

Marci