Image default

Fehér szarvast fotóztak a Mátra mellett

Nem mindennapi találkozásban volt része Tarnóczi Fédrának, aki épp Mátraverebély felé tartott autójával, a település melletti Szentkútra, amikor egy tisztáshoz érve, tőle 5-6 méterre megpillantotta a különleges társaságot, négy dámszarvasbikát, köztük egy fehéret. Fédra gyorsan megállt és előkapta fényképezőgépét, hogy megörökítse a fehér szarvast, amelyről már hallott korábban, hogy van egy a környéken, de még sosem találkozott vele.

Fédra nagyon sokat van kint a természetben és rendszeresen fényképezi is a tájat, minden elé kerülő különleges és szép dolgot. Ezúttal pedig egy olyan ajándékkal lepte meg a természet, amely egy életre szóló élmény lett számára.

Egyébként a most lefotózott szarvas nagy valószínűséggel ugyanaz a példány lehet, amely tavaly év elején bejárta a hazai sajtót, akkor Jakab Lászlóné fényképezte le ugyanezen a környéken, amelyről mi is beszámoltunk akkor készült cikkünkben.

Sokan nevezik albínónak az állatvilágban az adott faj színétől eltérő különleges fehér példányokat, de a most fotózott szarvas esetén nem albinizmusról, hanem úgynevezett flavizmusról beszélünk. Ennél a pigmenthiányos állapotnál a szemek színe barna marad, albinuzmus esetén viszont azok pirosak, valamint a köröm és orr előtti szőrtelen rész pedig rózsaszín.

A dámszarvasoknál nemcsak fehér, hanem fekete színváltozat is előfordulhat, előbbi az állomány egy százalékában, utóbbi akár nyolc százalékban is előfordulhat.

Ezek alapján még akár nekünk is esélyünk lehet egy-egy ilyen különleges találkozásra. Azt gondolhatnánk, hogy az ilyen pigmenthiányos és különleges példányok védettséget élveznek, de ez sajnos nem így van. Ők ugyanúgy vadászhatóak, azonban úgy tűnik, a népi babona a segítségükre sietett. Úgy tartják ugyanis, ha valaki fehér őzet vagy szarvast lő ki, az egy éven belül meghal. Azért persze senkinek nem kívánunk ilyet, de tény, hogy az elrettentő babona miatt több ilyen példány is meg tud maradni a vadászterületeken.

Mindenesetre tartsuk nyitva a szemünket, mert nemcsak fehér szarvast, hanem őzet is láthatunk, amit tavaly Abonyban sikerült is lefotózni, de madarak között is akadnak pigmenthiányosak, a lencsevégre kapott fehér rigót ide kattintva, a pigmenthiányos meggyvágót itt, a levideózott fehér baglyot pedig ide kattintva nézhetitek meg.

PÁLVÖLGYI KRISZTINA / Magyar Turista, fotó: TARNÓCZI FÉDRA

KAPCSOLÓDÓ

Egyre több vadállat keres életteret a lakott területeken – te is segítheted a témával kapcsolatos kutatást

Marci

Ilyet még biztosan nem látott: szarvas hátán lovagló majmot fotóztak Japánban!

Erik

Vádat emelhetnek hamarosan az orvvadász ellen

Marci