Image default

Idén sem marad el a pusztítás: engedélyezték a bálnák levadászását Izlandon

Izland engedélyt adott az ország utolsó bálnavadászati vállalatának, hogy idén levadásszon 128 barázdás bálnát – írja a Guardian. A döntést a természetvédők „kiábrándítónak” és „veszélyesnek” nevezték.

A Hvalur vállalat, amelyet Kristján Loftsson vezet, megkapta az engedélyt, hogy az idei szezonban újra vadászhasson, annak ellenére, hogy tavaly ideiglenesen felfüggesztették a gyakorlatot az állatjóléti aggályok miatt. A barázdás bálnák a világ második legnagyobb emlősei, és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió vörös listáján a kihalással fenyegetett fajok között szerepelnek.

Izland előző halászati minisztere azután függesztette fel a bálnavadászatot, miután egy jelentés megállapította, hogy a 2022-es vadászat során a bálnák halála akár két órán át is eltarthatott, ami súlyosan megsértette az állatjóléti jogszabályokat.

Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir, Izland élelmiszerügyi, halászati és mezőgazdasági minisztere elmondta, hogy bár személyesen nem feltétlenül ért egyet a döntéssel, kötelessége követni a törvényeket és előírásokat. Patrick Ramage, a Nemzetközi Állatjóléti Alap igazgatója szerint

„elképzelhetetlen kegyetlenség” a bálnavadászat,

míg Luke McMillan, a Whale and Dolphin Conservation bálnavadászat-ellenes szervezet tagja szerint a döntés „veszélyes precedenst” teremt a kereskedelmi célú bálnavadászat számára világszerte.

A természetvédők reménykedtek abban, hogy a tavalyi korlátozás végleg leállítja a bálnavadászatot, de most aggodalmukat fejezik ki a globális természetvédelmi erőfeszítések aláásása miatt. Jogosan, a mostani lépés ugyanis komoly visszalépést jelent a korábbi sikerekhez képest.

Magyar Állatvédelem, fotók: a képek illusztrációk egy korábbi bálnavadászatról

KAPCSOLÓDÓ

Állatvédők az izlandi vérfarmok betiltását követelik

Erik

270 birka rekedt a láva fogságában Izlandon, mentőakciót indítanak a megmentésükre!

Erik

Izland befejezi a bálnavadászatot!

Erik