Image default

Megható módon tiszteleg Magyarország a világ talán legismertebb etológusa előtt

Dr. Jane Goodall 90. születésnapjának tiszteletére három különleges – a világhírű főemlőskutatóról elnevezett – rózsatövet ültettek el. A csodaszép növények a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budatétényi Rózsakertjében találtak otthonra. Az Egyetem és a magyarországi Jane Goodall Intézet együttműködésének köszönhetően a rózsatövek immár hazánkban is hirdetik a béke és a szeretet üzenetét.

A MATE képviseletében Dr. Boronkay Gábor, tudományos főmunkatárs, valamint a magyarországi Jane Goodall Intézet főtitkára, Kádár András egy különleges rózsaceremónia keretén belül ültette el a Jane Goodall-rózsára keresztelt töveket a Budatétényi Rózsakertben.

90 éves Jane Goodall

Kádár András az eseményen kiemelte: Normandiából összesen négy darabot rendeltek a különleges rózsatőből. Ebből egy az Alcsúti Arborétumban, három pedig a MATE Budatétényi Rózsakertjében kapott helyet. A rózsatöveket kifejezetten a világhírű etológus és természetvédő, Jane Goodall 90.születésnapjának tiszteletére rendelték és ültették.

Így kívánják szimbolikusan felhívni a figyelmet a természet védelmére és annak megóvására, szeretetére,

amelyet Goodall is hirdet, több mint 64 éve szerte a világban.

Komoly szimbolikus jelentőséggel bír

Dr. Boronkay Gábor, a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének tudományos főmunkatársa az ültetés kapcsán elmondta: nagyon büszkék rá, hogy otthont adhatnak Jane Goodall rózsáinak. A Budatétényi Rózsakertben több mint ezer fajta rózsával találkozhatnak a látogatók. Ezek közül Jane Goodall rózsája szimbolikus jelentőséggel is bír. Kiszen kifejezi mindazt, amiért a mindennapokban dolgozunk,

a reményt, a természet szeretetét, a rózsák jelképezik a város és a természet kapcsolatát.

A különleges tövek két út találkozásánál kaptak helyet a kertben, éppen azért, hogy jól körbejárhatók és sok helyről észrevehetők legyenek. A sok utazás egy kicsit lelassította a fejlődésüket, de ennek ellenére életerősek. Az első levelek megjelenését egy héten belül várjuk, virágainak színei pedig július-augusztus környékén fedik fel magukat a kíváncsi szemek előtt.

A különleges rózsákról

A 2011-ben nemesített virág típusa kúszórózsa, illata fűszeres, mérsékelt. Bokros, feltörő, jól elágazó növény, lombozata fényes, sötétzöld. Magassága akár 300 centiméter is lehet, vágott rózsaként is használható. Virágainak színe a leírások szerint a naplemente színeiben, rózsaszínnel tarkított sárgában pompáznak majd, július és augusztus környékén.

Aki szeretné megcsodálni a Jane rózsát, egy különleges esemény keretein belül is megteheti, hiszen a Budatétényi Rózsakert ad otthont a Bloom-fest Budapestnek, ahol izgalmas programokkal, kiállítókkal is várják az érdeklődőket a kertben június második hétvégéjén.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kiderült: halálos betegséget okozhat ez az egyszerű féregfajta

Eszti_mav

Méhek nélkül nincs élet – A MATE munkatársának gondolatai a méhek világnapján

Marci

Döbbenetes: a magyarok nagy része szerint a macskák még mindig “fogyóeszközök”

Eszti_mav