Image default

Van esély a letöltendőre a csepeli kutyakéseléses ügyben

A Fővárosi Törvényszék 2024. április 10-én előkészítő ülést tartott egy büntetőügyben, amelyben négy férfit többek között emberölés bűntettének kísérletével vádol az ügyészség, de egy kutya is áldozatul esett.

“Öljétek, szúrjátok!”

Ahogyan azt a Magyar Állatvédelem már korábban megírta, a sértett 2022. október 2-án hajnalban a staffordshire terrier fajta jellegű kutyáját sétáltatta, amikor szóváltásba keveredett a terheltekkel, akikkel egy, az övéhez hasonló kutya is volt.

A vádirat szerint amikor a két kutya egymásnak ugrott és marakodni kezdett, a vádlottak előrántották a náluk lévő késeket, majd először megöléssel, illetve veréssel fenyegették meg a férfit, akit egyikük hamarosan meg is rúgott, a többiek pedig késeikkel megszúrták a sértett kutyáját. Amikor ez utóbbi férfi elindult, hogy szétválassza az ebeket, akkor a fiatalkorú I. rendű vádlott

„Öljétek, szúrjátok!” biztatással – legalább egy alkalommal hátba szúrta őt.

A kutyát halálra késelték

Ezt követően az I. rendű vádlott még többször, míg a szintén fiatalkorú II. rendű legalább egyszer megszúrta a sértettet, aki a bántalmazás következtében közvetetten életveszélyes sérülést szenvedett. A sértett kutyája a támadás következtében a helyszínen elpusztult. A III. és IV. rendű vádlott kezében kést fogva jelenlétével támogatta, erősítette a sértettet megöléssel fenyegető, majd meg is szúró vádlott-társait.

Az előkészítő ülés megkezdésekor a IV. rendű vádlott és védője bizalomvesztés okán indítványozta a védő kirendelés alóli felmentését. A bíróság a védőt a kirendelés alól felmentette, erre figyelemmel a IV. rendű esetében az előkészítő ülés megtartásának törvényi akadálya keletkezett, vele szemben az eljárás az új védő kirendelését követően előkészítő ülésen folytatódik.

Az ügyészség az I. és II. rendű vádlottat mint társtetteseket emberölés bűntettének kísérletével és állatkínzás vétségével vádolja. A III. rendű terhelt a vád szerint az emberölés bűntettének kísérletében bűnsegédként, az állatkínzás vétségében pedig társtettesként áll a bíróság előtt.

Letöltendő szabadságvesztésre tettek indítványt

A terheltek bűnösségének beismerése esetére az ügyészség képviselője az I. rendű vádlottal szemben 3 év 4 hónap, a II. rendűvel szemben 3 év 2 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés, a III. rendűvel szemben pedig 6 év börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Indítványában az ügyészség közügyektől eltiltás kiszabását is kezdeményezte mindhárom vádlottal szemben.

Az előkészítő ülésen a bíróság meghallgatta az I., a II. és a III. rendű terheltet. A férfiak a bűnösségüket nem ismerték el, a tárgyaláshoz való jogukról pedig nem mondtak le. E vádlottak vonatkozásában a bíróság a bizonyítási indítványok előterjesztését követően tárgyalásra utalta az ügyet.

Mindhárom férfi jelenleg bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll, az enyhébb magatartási szabályokra tett indítványaikat a bíróság elutasította. A végzést a vádhatóság képviselője, valamint az I. és III. rendű vádlott és védője tudomásul vette, a II. rendű terhelt és védője azonban fellebbezést jelentett be ellene. A nem végleges kényszerintézkedésről másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla dönt.

A IV. rendű vádlott vonatkozásában az előkészítő ülést 2024. május 30-ra tűzte ki a bíróság.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A férfi fához kötötte az anyakutyát, annak hét kölykét sorsára hagyta az erdőben

magyarallatvedo

Ennyit kap egy állatkínzó, ha nem Magyarországon él

magyarallatvedo

Halálra kínoztak egy delfint a strandolók Texasban

Marci