Image default

Jegesmedve család “látogatta meg” reggelikészítés közben a lengyel sarkkutatót!

Jegesmedve család “látogatta meg” reggelikészítés közben a lengyel sarkkutatót! A jegesmedvék egészségesnek tűntek, és érdeklődve bámultak be az ablakon.

Katarzyna Kudłacz lengyel meteorológus épp reggelit készített egy, a sarkvidéki Spitsbergen szigetén, a Hornsund fjordjánál található kutatóbázison, amikor felnézve váratlan vendégeket pillantott meg – írta a The Guardian nyomán a 24.hu.

Az ablakon át három jegesmedve, egy nőstény, illetve két bocsa bámult be.

Mint írták, a szakértő értesítette kollégáit, és persze felvételeket is készített a jelenetről. Ezeket a közelmúltban osztották meg a Hornsundi Lengyel Sarki Állomás közösségi oldalán.

„Aznap szolgálatban, úgynevezett állomásszolgálatban voltam, ilyenkor egy személy vezeti a bázist, figyeli a műholdas rádiót, főz vagy takarít” – elevenítette fel Kudłacz, aki június óta tartózkodik a helyszínen. A kutató szerint a medvék egészségesnek tűntek, és érdeklődve néztek be.

A csapat végül úgy döntött, egy jelzőpisztoly segítségével ijesztik el a ragadozókat. „Csodálatos élmény volt, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek vadállatok, és nekik és nekünk is jobb, ha távolságot tartunk” – tette hozzá Kudłacz.

Daniel Kępski, a 46. lengyel sarki expedíció vezetője elmondta, hogy gyakran figyelnek meg jegesmedvéket. De az állatok ritkán állnak meg, hogy bepillantsanak az állomásba. A szakértő lenyűgözőnek és kissé feszültnek írta le a helyzetet – közölte a portál.

Az utóbbi időszakban a csapat a szokásosnál több példányt látott. Egy év alatt általában mintegy 20 észlelés történik, de idén június óta már 40 egyedet számoltak össze, az expedíció utolsó három hónapjára pedig további megfigyelésekre számítanak. Az elmúlt évekhez képest sok a jég a Spitzbergáknál, ami jót tesz a jegesmedvéknek, egyértelműen lefogyott egyedeket nem is láttak.

(Forrás: The Guardiuan/24.hu, Fotó: KATARZYNA KUDŁACZ)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Elhunyt 36 éves korában a világ legidősebb állatkerti jegesmedvéje

Marci

Egy tanulmány szerint a jegesmedvék az évszázad végére eltűnhetnek a Földről

Marci

Jegesmedvék jártak az iskolaudvaron – VIDEÓVAL

magyarallatvedo