Image default

Jeladós barátkeselyűt lőhettek le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) PannonEagle LIFE projektjének munkatársait a bolgár Green Balkans szervezet kollégái riasztották múlt héten, mert egy nyomkövetővel jelölt barátkeselyű Magyarország területéről küldött gyanús GPS adatokat.

Az MME méreg és tetemkereső egysége és a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) természetvédelmi őrszolgálata néhány órán belül a megadott koordinátákhoz siettek. Itt sikerült megtalálni a madár jeladóját egy folyóparton. A nyomkövető adatainak köszönhetően arra is hamar fény derült, hogy a madarat a jeladó helyétől több kilométerre meglőhették. Ugyanis a keresőkutyás egység egyértelműen erre utaló nyomokat talált, így azonnal értesítette a rendőrséget.

A helyszínelés során több bűnjel is rögzítésre került és DNS mintát vettek a madár jeladójáról is. Így bízhatunk benne, hogy a rendőrségi nyomozás során sikerül mielőbb felelősségre vonni az elkövetőt!

Barátkeselyű egyike az Európában őshonos négy keselyűfajnak, amelyek több országból – így hazánkból is – kipusztultak az illegális pusztítás (mérgezés és lelövés), valamint a természetes élőhelyek és táplálékforrások csökkenése következtében. Bulgáriában utoljára az 1950-es években történt ismert barátkeselyű fészkelés és 1985-ben hivatalosan is kipusztulttá nyilvánították. A Bright Future for Black Vulture (LIFE14NAT/BG/649, https://greenbalkans.org/VulturesBack/en/) természetvédelmi projekt keretében több tucat repatriált barátkeselyűt engedtek szabadon az elmúlt években, így jelentősen elkezdett javulni a faj helyzete. A projekt hatalmas sikere, hogy idén tavasszal három pár is fészkelni kezdett Bulgáriában, így több mint fél évszázad után telepedhetett meg újra a faj a balkáni országban.

Spanyol felmenők

Az “Ichera” névre keresztelt barátkeselyű Spanyolországban kelt ki egy természetes fészekből 2019-ben, ahol még abban az évben egy autó elütötte. A madarat helyi madárvédők megmentették, majd 2020-ban a visszatelepítési program keretében Bulgáriába szállították. Itt fél éves repatriációt követően idén márciusban engedték szabadon. Az elengedését követően egy hónapig Bulgáriában vándorolt, majd északnak vette az irányt és Szerbián és Románián keresztül érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol három nappal megérkezése után eltűnt.

“Minden szabadon engedett keselyű felbecsülhetetlen értéket képez a Balkán-félszigeten. A madarakat a spanyol Extremadura tartományból szállították Bulgáriába, hogy a rehabilitációs folyamatot követően visszatérjenek a vadonba. Mindent megteszünk, hogy elérjük a célt, sokszor nemzetközi partnerekkel is együttműködünk – például a romániai Milvus szervezet mesterséges etetőhelyeket és folyamatos megfigyelést biztosított az ideiglenesen ott tartózkodó madarainknak, most pedig az MME szakemberei segítették az eltűnt madár felderítését.”

– mondta Simeon Marin, a Green Balkans munkatársa.

A keselyűk más dögevőkhöz hasonlóan fontos szerepet töltenek be az élővilágban, az állati tetemek fogyasztásával olyan kórokozók terjedését is szabályozhatják, amelyek súlyos állat- és népegészségügyi problémát jelentenek.

Magyarországon 1932 óta először és utoljára 2008-ban figyeltek meg egy barátkeselyűt. Így különösen érdekes, hogy az eltűnt jeladós példány mellett a napokban egy másik példány is feltűnt az Alföldön. Ezen az utóbbi fiatal példányon nem volt gyűrű, így feltehetően egy természetes fészekaljból származik. De nem kizárható, hogy a jeladós eltűnt madárral együtt vándoroltak északra a Balkán-félszigetről.

A barátkeselyű fokozottan védett faj, így elpusztítása orvvadászatnak és természetkárosításnak minősül. Rendkívül sajnálatos, hogy a nemzetközi természetvédelmi erőfeszítések ellenére a 21. században – több másik veszélyeztető tényező mellett – még mindig jelen van a védett fajok orvvadászata is hazánkban.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Hortobágyi csodavilág

Madárritkaságok tucatjait vonultatja fel a Hortobágy is. Pár napja beszámoltunk róla, hogy kis túlzással teli a Hortobágy sárga billegetővel. Szintén friss hír, hogy hódok nyomaira bukkantak a Hortobágyi-halastavaknál. Azt tudtátok, hogy hazánk számos északon fészkelő madárfajnak nyújt téli menedéket és ez alól természetesen a Hortobágyi Nemzeti Park sem nyújt kivételt. Büszkék lehetünk, mert a Hortobágy a National Geographic álomúticéljainak toplistáján is szerepel. Mi is nagyon meglepődtünk azon a híren, amely szerint a trópusokon őshonos gombára leltek a Hortobágyon. Tavaly októberben közkedvelt hír volt, hogy 100 ezer daru érkezett a pusztai területekre.

Forrás: MME sajtóközlemény, berek.hu, fotók: PannonEagle, Kiemelt kép: Birding Hungary/Fábián Péter Imre

KAPCSOLÓDÓ

Az út szélén, egy papírdobozban hagyta a cicákat a férfi

Marci

Megölt egy fokozottan védett madarat egy vietnami férfi

magyarallatvedo

Közösen lép fel az állatkínzókkal szemben a Nébih és a rendőrség

magyarallatvedo