Image default

Jön a kutyajogosítvány Baden-Württembergben?

Minden kutyatulajdonosnak vizsgáznia kell majd – írja a nemetorszagi-magyarok.de.

A frissen megkötött koalíciós szerződés tartalmazza, hogy Niedersachsen mintájára itt is kötelezővé akarják tenni a köznyelvben csak kutya-jogosítványnak nevezett (hivatalos neve: „Sachkundennachweis”) kiváltását minden kutyatartónak.

A kutyaharapás elkerülése a fő cél, de az állatvédők is támogatják

A kutyatartáshoz ezentúl egy hozzáértést igazoló “Sachkundenachweis”-ot kell majd kiváltani. Ehhez a gazdiknak írásos tesztet és gyakorlati vizsgát is kell tenniük, amiben bizonyíthatják ismereteiket a négylábú háziállatok szociális viselkedéséről. Alsó-Szászországban, ahol már korábban bevezették ezt a kötelezettséget, 40 euróba kerül a vizsga. A tervezett szabály hátterében az van, hogy meg akarják előzni azt, hogy a kutyák másokat megharapjanak illetve az állatvédelem jegyében abban is segíteni kívánnak, hogy a tartók jobban megismerjék kutyáik igényeit.

Szakértők támogatják a kezdeményezést, de vannak még nyitott kérdések

Sabine Seufert kutyák és macskák magatartási terápiájára specializálódott állatorvos üdvözli a kutyajogosítvány bevezetésének ötletét. Szerinte a megvalósítás részleteit még tisztázni kell azonban.

Ilyen nyitott témák többek közt: „Milyen ismeretekből kell vizsgáztatni? Hol fogják kiképezni a kutyatartókat? A vizsgáztatókat hogyan képzik ki? “ Azt is tisztázni kell, hogy milyen korábban letett vizsgákat ismernek el illetve azok mikor mentesítenek a vizsga alól.

Vannak már ilyen vizsgák

Már most is van többek között a kísérőkutyák esetében vizsga, amit a Kutyanevelők és Kutyaviselkedési Tanácsadók Szakmai Szervezete (BHV) szervez. Azt is tisztázni kell, hogy kell-e újabb vizsgát tenni, ha másik tartományba költözöl vagy például Niedersachsenből jössz Baden-Württembergbe. Seufert azt is megjegyzi, hogy a szabály bevezetésének időpontja elég kedvezőtlen, mivel a kutyaiskoláknak a járvány miatt be kellett zárniuk, így nem gyakorolhattak.

Kis kutyák is lehetnek veszélyesek

Petra Schütz, az Eggenstein-Leopoldhafeni Kutyasportbarátok elnöke elutasaná, ha olyan szabályozást vezetnének be, mint Nordrhein-Westfalenben, ahol csak a kutya 20 kilós testsúlya fölött kötelező a vizsga. “A kis kutyák is lehetnek agresszívak és például ráugorhatnak gyerekekre.”

Nekik gyakran nem mutatják meg a határokat, mert “gazdáik ártalmatlannak tartják őket.” Sabine Seufert is így gondolja: “A súly vagy nagyság szerinti különbségtétel idiótaság lenne”. Ő is azt mondja, hogy “kis kutyák is lehetnek veszélyesek”.

nemetorszagi-magyarok.de nyomán magyarallatvedelem.hu