Image default

Az Egyesült Királyság törvénybe foglalja, hogy a gerinces állatoknak érzelmeik vannak

Törvénybe foglalja az Egyesült Királyság, hogy képesek érzelmekre a gerincesek, „mindazok az állatok, amelyeknek gerincvelőjük van” – közölte George Eustice környezetvédelmi miniszter a Sunday Times-al.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az új jogszabályt várhatóan II. Erzsébet királynő jelenti be kedden hagyományos kormánynyilatkozatában.[/perfectpullquote]

A törvényben hangsúlyozni fogják, hogy állatok is tudatában vannak érzéseiknek és érzelmeiknek, képesek örömöt és vidámságot, szenvedést és fájdalmat érezni. A miniszter szerint Nagy-Britannia éllovas akar lenni a világon az állatjogok területén, és a gerincesekről szóló törvény e stratégia pillérét képezi – írja az MTI.

További törvénytervezetek tiltják a vadásztrófeák importját, eleven állatok exportját, főemlősök háziállatként tartását. Az állatjólléti stratégia részeként a kormány szeretné elérni a szőrmeimport és a mikrocsipek házi macskáknál való alkalmazásának tilalmát. Véget akarnak vetni továbbá a sertések kegyetlen módszerekkel történő leölésének is.

Eustice szerint mindezek fontos jelzést küldenek a világnak. A változtatások közül sok – köztük az élő állatok exportjának tilalma – csak azután vált lehetségessé, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból – mondta. A miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy Boris Johnson az első miniszterelnök, aki a kormánypolitika részévé tette az állatjóllét ügyét.

A tervek ellenzői szerint Johnson csak jegyese, Carrie Symmonds személyes nézetei miatt áll ki az állatjogokért. A környezetvédelmi miniszter szerint azonban a miniszterelnök és ő maga is ugyanolyan „szenvedélyes” ebben az ügyben, mint Symmonds, a Konzervatív Párt volt szóvivője.

MTI, index.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: broadway.me

KAPCSOLÓDÓ

Állatkínzásnak minősíthetik és betilthatják az angol bulldog tenyésztését az Egyesült Királyságban

Eszti_mav

Érdemrendet kapott Max, az emberek ezrein segítő kutya (Videóval)

magyarallatvedo

Veszélybe került az európai vörös mókus

Marci