Image default

Kecses menyasszonyt kapott Csehországból a miskolci sivatagi hiúz legény!

Kecses menyasszonyt kapott Csehországból a miskolci sivatagi hiúz legény! Reméljük, hogy Magyarország egyetlen sivatagi hiúz párja rövidesen kis pamacsos fülű kölykökkel örvendezteti meg az Állatkertet! 

Látogatóink az állatkerti Száhelben találkozhatnak a sivatagi hiúzokkal – írja honlapján a Miskolci Állatkert. A Durrell nevet viselő állat már a bemutató megnyitása, 2021. óta látható egyébként az Állatkertben. Az idei évben pedig megérkezett menyasszonya is – közölték örömmel.

Mint megjegyzik, a sivatagi hiúz vagy más néven karakál (Caracal caracal) valójában nem közeli rokona a Magyarországon is őshonos hiúznak, a megtévesztő magyar nevét a fülén lévő fülpamacsa révén kapta. A karakál, török eredetű név szintén a fülére utal, jelentése ugyanis „fekete fülű”. A sivatagi hiúz teste ugyanis egyöntetű homokszínű, füle hátoldalán viszont a szőrzete fekete. A félsivatagok, száraz szavannák lakója, korábban széles körben elterjedt volt Dél-Afrikától Közép-Ázsiáig, mára azonban élőhelye feldarabolódott, így egyre kisebb területekre szorul vissza. A Száhel övezetben élő állományára, ahogy az ott élő fajok mindegyikére különösen nagy hatással van az elsivatagosodás, amely további nehézséget jelent számára – írja az Állatkert.

A nemrégiben érkezett, hároméves nőstény karakál eredetileg egy olasz állatkertben jött a világra. Miskolcra azonban már Csehországból, a Jihlavai Állatkertből érkezett. Előző otthonában korábban már kölyköket is nevelt. Most már a Miskolci Állatkertben is együtt láthatóak a hímmel, így reméljük, hogy Magyarország egyetlen sivatagi hiúz párja rövidesen minket is megörvendeztet majd kis karakál kölykökkel – jegyezték meg.

(Forrás: Miskolci Állatkert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Ritka hiúzt fotóztak a Kárpátokban

magyarallatvedo

Madárodúba költözött be a két miskolci mókus!

Erik

Fontos mérföldkő: Kézből kapott oltást Csabi, a kárpáti hiúz

Viki