Image default

Színpompás kékbegyek járják násztáncukat Cserebökényben

Színpompás kékbegyek járják násztáncukat Cserebökényben! 

A kékbegy az egyik legszebb tollazatú énekesmadár. Március végén, április elején érkezik vissza afrikai telelőhelyéről. A hímek rögtön elfoglalják a fészkelő területüket. Rendszerint egy magasabb ponton énekelnek, akár egy kiemelkedő nádszál csúcsi részén megkapaszkodva. Énekük rendkívül változatos, sok utánzást tartalmaz, mégis egyedi – osztotta meg a Körös Maros Nemzeti Park.

Mint írják, nászrepülésük igen látványos. A hím a tojó közelsége esetén éneklés közben rendszeresen a levegőbe emelkedik, majd széttárt faroktollakkal ereszkedik vissza. Ezt követően a hím a talajon kék melltollait felborzolja, szárnyait leereszti, faroktollait széttárja, így udvarol a tojónak.

A fészket a tojó vékony növényi szálakból, gyökérdarabokból, egymaga építi. Legtöbbször a talajhoz közel, fűcsomó alá, zsombékra, vagy nádcsomó tövébe rejti. Általában 5-6 tojást rak, melyeken csak a tojó kotlik. A hím eközben a közelben énekel. A fiókák etetésében mindkét szülő részt vesz. Ritkán második költésük is előfordul.

A násztevékenységet követően a kékbegyek – rejtett életmódjuk miatt -, alig észrevehetők. A nemzeti park munkatársainak  megfigyelései szerint ragaszkodnak a költőterületeikhez, évről-évre ugyanott találjuk meg az éneklő hímeket. Cserebökényben az egyik vizes élőhely melletti, pihentetett, kiterjedt foltos bürkös területen hat nászrepülő hímet számoltak. Megfigyelték, hogy a nászrepülést követően az 50-60 cm magasságú, sűrű növényzetben tűntek el a kékbegy-párok. Remélik, hogy a párok az idén is sikeresen nevelik fel fiókáikat – jegyzeték meg.

(Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park, Fotó: Őze Péter)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Változatos téli madárvilág a Biharugrai-halastavakon

magyarallatvedo

A kis bíbicfiókák is előbújtak a Kis-Sárrétben

magyarallatvedo

Idén télen kevesebb az erdei fülesbagoly a városokban

Marci