Image default

Közel 40 év után hajtották ki a Mura ártéri legelőire a magyar szürkéket!

Közel 40 év után hajtották ki a Mura ártéri legelőire a magyar szürkéket! A Mura folyó árterében folytatott sok évszázados hagyományos gyepgazdálkodás a nyolcvanas évek végére gyakorlatilag megszűnt. Most a Nemzeti Park újraélesztette ezt a gyönyörű hagyományt. 

2024. május 7-én történelmi pillanatokat élhettek át a BfNPI Nyugat-Zala Tájegységének munkatársai. Közel negyven év után legelő állatokat helyeztünk ki az ártérbe – jelentette be örömmel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. 

A Mura folyó árterében folytatott sok évszázados hagyományos gyepgazdálkodás a nyolcvanas évek végére gyakorlatilag megszűnt. Az egykori kaszálókat, legelőket részben szántóként hasznosították. Más részük felhagyva elbokrosodott, beerdősült vagy ellepte a nád és az inváziós növényfajok.

33 magyar szürke foglalta el a legelőket

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság KEHOP pályázati forrás felhasználásával területet vásárolt. Ezt követően gazdálkodási központot hozott létre Letenyén, az ártér közvetlen szomszédságában. A gazdálkodási központ teljeskörű felszerelése 2023 második felében fejeződött be. Ekkor magyar szürke szarvasmarhákkal népesítették be a telepet. Időközben a korábban LIFE forrásból (LIFE IP GRASSLAND-HU) megvásárolt és visszagyepesített szántóterületeken, illetve elgyomosodott, ma már legeltetésre alkalmatlan egykori gyepterületeken folyamatos gépi kezelést végeztek a legeltetés megkezdésének biztosításához. 2024. május 7-én a 33 induló egyedből álló magyar szürke gulyát kihajtottuk a gazdálkodási központtól mintegy 800 méterre fekvő felújított gyepterületre. Az egykori felhagyott, elbokrosodott szántóterületen 3 év kezeléssel érték el a jelenlegi, legeltetésre alkalmas gyepállapotot.

Mint megjegyezték, őshonos marháink örömmel vették birtokba a 13 hektáros magasfüvű, dús legelőt, melyhez további 6 hektár, kezelésre váró területet kerítettek hozzá. A gulyát még idén áthajtják egy szintén természetvédelmi kezelést igénylő, mintegy 20 hektáros egykori gyepterületre. Az állatlétszámot a területek tisztításával párhuzamosan növekvő fűhozamot követve igyekeznek növelni.


A LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018) projekt alapvető célja a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése. Ezt a célt tekintve, a Mura menti projektterületeinken a legeltetés újraindításával komoly mérföldkövet értek el – írta büszkén a Nemzeti Park.

(Forrás: BFNPI, Szöveg: Magyari Máté Fotók: Búzás Előd, Magyari Máté, Schneidler Viktor)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megérkeztek az első szürkemarha-borjak a Körös-Maros Nemzeti Parkba

Erik

Ifjú kócsagőröket keres a Körös-Maros Nemzeti Park

magyarallatvedo

Születnek a szürkemarha borjak

magyarallatvedo