Image default

Hét fontos aranyszabály a kóbor macskák etetéséhez

Az éhező, kóbor cicák helyzetén szerencsére sok jószívű ember szeretne segíteni azáltal, hogy eteti őket az utcán. Azonban ilyenkor is fontos betartani bizonyos szabályokat, amelyek segítenek a cicák egészségének és jólétének megőrzésében.

A Magyar Macskavédő Közhasznú Alapítvány (MAVED) összefoglalta az étetés etikettjének fontos szempontjait, amelyekre mindenkinek figyelmet kell fordítania.

Az étetés etikettje

1. Sose hagyjuk ott az étel csomagolását vagy a szemetet. Mindig szedjük össze magunk után a hulladékot, beleértve az ételt tartalmazó tálkákat is, ha végeztünk a cica vacsorájával.

2. A macskák szeretik a rutint és a megszokott dolgokat, ezért lehetőleg minden nap ugyanabban az időben és ugyanazon a helyen etessük őket.

3. Amennyiben lehetséges, helyezzük az eledelt esővédett helyre, hogy ne ázzon el.

4. Télen a cicák ételigénye megnő, ezért érdemes több száraztápot kihelyezni számukra. Nyáron pedig ügyeljünk arra, hogy a nedves eledelek ne romoljanak meg, és csak annyit tegyünk ki, amit a cica egyszerre elfogyaszt.

5. A meleg időszakban gyakran cseréljük ki a vizet, hogy mindig friss és hűvös legyen.

6. Immunerősítőket (pl. DM Guard) is adhatunk az ételbe időnként, ami javíthatja a cica egészségi állapotát.

7. Fontos ellenőrizni, hogy a cica füle jelölve van-e. Az ivartalanítás során a fül hegyét lecsippentik, ez a nemzetközi jelzés arra, hogy a macska már átesett a műtéten. Ha nincs füljelzés, forduljunk az ivartalanítást végző szervezetekhez segítségért.

Fotó: Rishabh Parange

Az ivartalanítás fontossága

Fontos kiemelni, hogy az etetés önmagában nem elegendő. Az ivartalanítás kulcsfontosságú a túlzott macska szaporulat megfékezésében.

Egy nőstény macska egy ellés során akár 4-6 kölyköt is világra hozhat.

Az ivartalanítás a megoldás kulcsa, amely megakadályozza, hogy a kezdetben kis létszámú cica kolóniává nőjön. Ezért fontos az ivartalanítás mellett tennünk azért, hogy felelős állattartóként hozzájáruljunk a kóbor cicák populációszabályozásához.

Az etetés etikettje segít abban, hogy a kóbor cicákat megfelelő módon támogassuk az élelem biztosításával. Azonban ne feledjük, hogy az ivartalanítás a hosszú távú megoldás a túlzott szaporulat megakadályozására. Együtt, felelős állattartóként tehetünk a cicákért és az állatvédelemért.

Tegyük meg azokat a lépéseket, amelyek elősegítik az egészségüket, boldogságukat és a környezetükben élőkkel való harmonikus együttélésüket.

Magyar Állatvédelem, Kiemelt fotó: Jul L. G

KAPCSOLÓDÓ

Először sikerült lefotózni a veszélyeztetett, ázsiai aranymacskát

Marci

Elzárást kér az ügyészség a négy kiscicát egy doboz sörért kegyetlenül kivégző állatkínzóra!

Erik

Macskaivartalanítási akciót hirdet az egyik fővárosi kerület

Marci