Image default

Fontos dologra kér mindenkit az állatvédelmi kormánybiztos

Az utóbbi években egyre növekvő aggodalommal figyeljük a vízimadarak etetésének népszerűségét, mely jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár.

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos és Koska Hedvig állatorvos arra hívják fel a figyelmet, hogy bár alapvetően a lakosságot a jó szándék vezérli, mégis fontos tisztában lenni azzal, hogy a vízimadarakat tilos etetni, hiszen ezzel veszélybe sodorhatjuk az életüket, megbetegíthetjük őket.

A vízimadarak természetes tápláléka elsősorban a parton legelt fű és egyéb lágyszárú növények, melyek télen és nyáron egyaránt rendelkezésükre állnak, amennyiben azonban nem, a madarak tovább állnak vagy elvonulnak. Az etetőhelyeken kínált táplálék súlyosan torzíthatja a madarak természetes viselkedését, befolyásolja a túléléshez szükséges vonulási viselkedést, valamint tartós károsodást okozhat az emésztőrendszerükben.

Az állatorvos felhívja a lakosság figyelmét, hogy kenyérrel, pékáruval, pattogatott kukoricával és ehhez hasonló élelmiszerekkel tilos etetni a vízimadarakat, hiszen ez nem természetes táplálékuk, továbbá megbetegítheti őket, akár el is pusztulhatnak tőle.

A kormánybiztos hangsúlyozza, hogy a vízimadarak etetése ráadásul jelentős élelmiszerpazarlás, mely növelheti a helyi patkány populációt, és elősegítheti a fertőző betegségek terjedését is. A madarak közötti agressziót és a sérülésveszélyt is fokozhatja, továbbá környezetszennyezést és vízminőség-romlást okoz.

Koska Hedvig kiemeli, hogy a nyári meleg időben kulcsfontosságú, hogy a madarak friss vízhez juthassanak, ezért érdemes itatótálakat elhelyezni a szabadban. Az itatókat a madarak nemcsak ivásra, hanem fürdésre is használhatják, ezért egész évben szükség lehet rá.

Ovádi Péter hangsúlyozza, hogy ne zavarjuk meg a vadon élő állatok életét, hiszen nekik olyan módon van szükségük a szeretetünkre, hogy zavartalanul hagyjuk élni környezetükben.

Magyar Állatvédelem, fotók: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

Itt a nagy kérdés: etessük vagy ne etessük a vízimadarakat?

magyarallatvedo

Az állatbarát szemlélet fejlesztése nemzeti érdek: témahét indul a közoktatási intézményekben

Marci

Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe

Marci