Image default

Költőládák kihelyezésével segítik a szalakótákat a Hortobágyi Vadaspark területén

Költőládák kihelyezésével segítik a szalakótákat a Hortobágyi Vadaspark területén. A szalakóta megtelepedését segítették Malomházán.

A közelmúltban a fokozottan védett szalakóta (Coracias garrulus) megtelepedését segítő költőládák kerültek ki a Hortobágyi Vadaspark területére – írta közösségi oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Mint írták, ez a rendkívül impozáns madár az elmúlt hetekben érkezett vissza dél-afrikai telelőhelyeiről és keres magának alkalmas fészkelőhelyet. Kedveli a legelők, kaszálók közelségét, így remélhetőleg el fogja foglalni a malomházi nagylegelő szélére kihelyezett D-típusú költőládákat.

A szalakóta nyugat-európai állománya mára sajnos nagyon megritkult, így kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű a helyi populációk megőrzése, megerősítése.

Visszatértek a Körösök vidékéhez is a színpompás szalakóták. Hosszú utat tettek meg az Afrikából hazatérő madaraink!

Április végén, május elején visszatértek afrikai telelőhelyeikről az első szalakóták a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületére – osztotta meg a Park.

Ezek a szép, színes madarak a telet Afrika déli és keleti területein töltik. Őszi és tavaszi repülési útvonalaik jelentős különbségeket mutathatnak. Úgynevezett hurokvonulás jellemzi őket, ami a hosszútávú vonuló madarak egyik tipikus viselkedése. Tavaszi útjuk az őszi útvonalhoz képest 100-1500 kilométerrel keletebbre tolódik. Általában Szaúd-Arábiát, Irakot és Szíriát is érintve térnek haza Afrikából. Ősszel viszont Görögországon és Olaszországon át keresztül jutnak el Afrikába.

Mesterséges költőládákkal várták őket

A szalakóták érkezése előtt elvégezték a szükséges odúkarbantartásokat. Az első visszatérő példányt április 25-én észlelték a park munkatársai, ezután napról-napra szépen gyarapodott a színpompás madarak száma. Megérkezésük után azonnal elfoglalták költőhelyeiket. Természetes körülmények között öreg fák odvaiban, fekete harkály és zöld küllő által vájt odvakban költenek. Az öreg, odvas fák csökkenő mennyiségét kihelyezett, mesterséges költőládákkal pótolják. A Cserebökényi puszták Különleges Madárvédelmi Terület térségében mintegy kétszáz „D” típusú odút üzemeltetnek. Az elmúlt évben 182 pár szalakóta költött Cserebökényben, ebből természetes odúban 14 helyen észleltek költést – írta a nemzeti park.

A szalakóta május vége és június vége között, évente egyszer költ. Fészekalja általában 4-5 fehér színű tojásból áll. A fiókák 18-19 nap elteltével kelnek ki. Gondozásukban mindkét szülő részt vesz. A fiatal madarak 28-29 nap után repülnek ki.

A szalakóta elsősorban nagyobb testű bogarakat, egyenesszárnyúakat fogyaszt, de rágcsálókat, siklókat, gyíkokat és kétéltűeket is zsákmányolhat. 2022-ben a Cserebökényi-pusztákon 180 pár szalakóta költött. A költések többsége a kihelyezett költőládákban történt, természetes odúban 12 helyen észleltek költést.

Az utóbbi három évben szinte az összes kihelyezett mesterséges odút elfoglalták a szalakóták. A megerősödött állomány nemcsak a nyitott vércseládákban költött, hanem több esetben tanyák, hodályok alkalmi réseit használták fiókanevelésre.

A szalakóta fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

(Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága, Fotó: Koczka András, Őze Péter, Borítófotó: Szilágyi Attila)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Színpompás szalakótákat gyűrűztek a Bükki Nemzeti Parkban!

Erik

Szenzációs hír: újra költ a szalakóta a Dél-Mezőföldön!

Erik

Bámulatos világrekord: tízfiókás szalakóta-fészekre bukkantak Lajosmizsén

Viki