Image default

Különleges, hófehér alligátor kelt ki egy floridai alligátorparkban!

Különleges, hófehér alligátor kelt ki egy floridai alligátorparkban! A világon mindössze hét élő leucisztikus alligátor ismert, ezek közül háromnak a floridai Gatorland ad otthont.

Egy floridai aligátorpark bejelentette: a létesítményben egy ritka, leucisztikus alligátor kelt ki – írja a UPI. Az ilyen példányokra fehér szín jellemző.

A 24.hu számolt be róla, hogy a Gatorland Orlando egy Facebook-bejegyzésben ismertette a hírt. A kikelt egyed az első teljesen fehér példány, amelyet dokumentáltak azóta, hogy 36 évvel ezelőtt Louisianában felfedeztek egy leucisztikus alligátorok által lakott fészket.

Éppen ezért a kicsi egyedülálló a világon.

A világon mindössze hét élő leucisztikus alligátor ismert, ezek közül háromnak a Gatorland ad otthont.

A leucizmus egy ritka, pigmenthiányos genetikai állapot, amely sok szempontból hasonlít az albinizmusra. A leucizmus fehér színezetet okoz, de a bőrön gyakran normál színű foltok is láthatóak. A sötétebb pigmentáció nélküli egyedek nem tartózkodhatnak hosszú ideig közvetlen napfényben, mert könnyen leégnek.

A leucisztikus állatok abban különböznek az albínóktól, hogy utóbbiaknál teljesen hiányzik a pigmentáció, és rózsaszín szemük van, míg leucisztikus társaiknak élénk kék. A most bemutatott nőstényt és normál színű testvérét jövőre lehet majd megtekinteni.

De akkor mi az albinizmus?

Az albinizmus (latin albus: „fehér” szóból) a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg. Valójában egy genetikai rendellenesség, amely lehetetlenné teszi, hogy az állatok szervezete előállítsa a melanin nevű festékanyagot. Ez a pigment adja az állatok bőrének, bundájának, tollazatának és szemének is a színét, hiánya esetén az élőlényeknek fehér bőre és rózsaszín vagy vörös szeme lesz. A melanin nevű festékanyag hiánya tehát előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben egyszerre (okulokután albínó) vagy külön-külön. Az albínók bőre tejfehér, hajuk-szőrzetük fehér, szemük pedig pirosas.

Az albinizmus jelensége az emlősökön (beleértve az embert is) kívül előfordul halak, madarak, hüllők és kétéltűek egyedeiben is.

Egyes állatfajok külső megjelenlésében rendlívül nagy szerepe van az álcázásnak. Rejtőzködő színeik azért alakultak ki az evolúció során, hogy könnyebben elbújhassanak a ragadozók elől, ezzel segítve a faj további fennmaradását.

Az albinizmus előfordulása viszonylag ritka az állatvilágban, hiszen az albínó egyedek hófehér megjelenése jelentősen elüt a környezet természetes színeitől, így a ragadozók könnyű prédájává válik az állat. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy az albinó jelleggel rendelkező állatok ne élhetnének meg hosszabb életkort!

(Forrás: 24.hu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Egy nő holttestét találták meg egy 4 méteres aligátor szájában

Erik

Hatalmas aligátor kószált a népszerű floridai bevásárlóközpontnál

Erik

Méteres alligátort fogtak be egy New York-i park tavából

Erik