Image default

Különleges kutyakölykök születtek a fővárosi állatkertben

Ázsiai vadkutyák születtek a fővárosi állatkertben – írja a femina.hu.

A dzsungel könyvéből ismert dólok, azaz ázsiai vadkutyák születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A tíz kölyök még március 23-án jött a világra, ám az első hetekben nem lehetett sokat látni belőlük, mivel ezt az időszakot a kicsik rendszerint a kifutón belüli rejtekhelyen töltik – idézik fel a közleményben.

A kölykök most már csaknem két hónaposak, így már az érdeklődők is jól láthatják őket. Naphosszat játszanak és hancúroznak a kifutóban. A nemük is kiderült: a tíz jövevényből hat nőstény, négy pedig hím – közölte az intézmény.


Az ázsiai vadkutyákat (Cuon alpinus) vörös farkas, vörös kutya, illetve dhole, azaz magyarosan dól néven is emlegetik. A faj Kipling híres novellagyűjteménye, A dzsungel könyve nyomán vált világszerte ismertté, és ennek köszönhetően terjedt el számos nyelvben a dhole elnevezés is, amely eredetileg az India déli részén beszélt kannada nyelv szókészletéből ered.

Az ázsiai vadkutya veszélyeztetett fajnak számít, így állatkerti szaporításukat Európában külön tenyészprogram hangolja össze. A Budapesti Állatkertben 2008-ban kezdtek foglalkozni a tartásukkal, az első kölykök 2009-ben születtek. Azóta – a mostani tíz kölyköt is beleszámítva – már hatvannál is több utód jött a világra Budapesten.

Az itt született állatok felcseperedve a világ számos állatkertjébe eljutottak, a franciaországi Thoirytól kezdve az oroszországi Novoszibirszkig vagy a minnesotai Apple Valley-ig. A jelenlegi budapesti vadkutyafalka – az idei kölykökkel együtt – összesen 25 egyedből áll – írják a közleményben.

femina.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, kiemelt kép: MTVA/Faludi Imre

KAPCSOLÓDÓ

Tavaszi ébredés a budapesti állatkertben (Videó)

magyarallatvedo

Rövid telet jósolt a Budapesti Állatkert medvéje

magyarallatvedo

Újra megrendezésre kerül a Mackófarsang – VIDEÓVAL

magyarallatvedo