Image default

Különleges, rózsaszín elefánt született egy dél-afrikai nemzeti parkban

Különleges, rózsaszín elefánt született egy dél-afrikai nemzeti parkban! A rózsaszínes bőr és a világos szőrzet egy genetikai állapot, az albinizmus következménye.

Igen ritka, rózsaszín elefántot örökítettek meg a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban – írja a Live Science. A felvételen az állat egy másik borjúval játszik a vízben.

A rózsaszínes bőr és a világos szőrzet egy genetikai állapot, az albinizmus következménye – jegyezte meg a 24.hu. A rendellenesség miatt a szem, a szőr és a bőr melanintermelése leáll. Theo Potgieter, a videót készítő szafarivezető szerint az állapot vadon élő emlősöknél

tízezer születésből egyszer fordul elő.

Potgieter úgy véli, a ritka borjú nagyjából egyéves lehet, a fiatal hímről tavaly év vége óta jelentettek észleléseket.

Az albinizmus ritka állapot, mivel recesszív, és csak akkor jelentkezik, ha mindkét szülő hordozza a mutáns gént, és átadja azt az utódoknak.

Az állapot többek rossz látást okoz, a pigmenthiány ugyanos megszakítja a szem fejlődését, ami befolyásolhatja az állat táplálékkereső képességét. A szembetűnő bőr és szőrzet emellett az álcázást is jelentősen rontja, és az sem ritka, hogy az albínó egyedeket kiközösítsék fajtársaik. Éppen ezért az albinizmus gyakran jelentősen csökkenti az állatok túlélési és szaporodási esélyeit.

Ugyanebben a nemzeti parkban Potgieter már korábban is látott albínó elefántborjút, a jelek alapján mindkét kicsit elfogadták a csorda tagjai. Sőt, a fajtársak kifejezetten védelmezőnek és türelmesnek tűntek.

A Potgieter által készített felvétel ide kattintva nézhető meg.

Az albinizmus

Az albinizmus (latin albus: „fehér” szóból) a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg. Valójában egy genetikai rendellenesség, amely lehetetlenné teszi, hogy az állatok szervezete előállítsa a melanin nevű festékanyagot. Ez a pigment adja az állatok bőrének, bundájának, tollazatának és szemének is a színét, hiánya esetén az élőlényeknek fehér bőre és rózsaszín vagy vörös szeme lesz. A melanin nevű festékanyag hiánya tehát előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben egyszerre (okulokután albínó) vagy külön-külön. Az albínók bőre tejfehér, hajuk-szőrzetük fehér, szemük pedig pirosas.

Az albinizmus jelensége az emlősökön (beleértve az embert is) kívül előfordul halak, madarak, hüllők és kétéltűek egyedeiben is.

Egyes állatfajok külső megjelenlésében rendlívül nagy szerepe van az álcázásnak. Rejtőzködő színeik azért alakultak ki az evolúció során, hogy könnyebben elbújhassanak a ragadozók elől, ezzel segítve a faj további fennmaradását.

Az albinizmus előfordulása viszonylag ritka az állatvilágban, hiszen az albínó egyedek hófehér megjelenése jelentősen elüt a környezet természetes színeitől, így a ragadozók könnyű prédájává válik az állat. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy az albinó jelleggel rendelkező állatok ne élhetnének meg hosszabb életkort!

(Forrás: Livescience/24.hu, Fotó: Theo Potgieter)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Nem bír magával: rendszeresen visszatér az elefánt egy kis nasira

magyarallatvedo

Elgázolt egy kiselefántot egy férfi Malajziában, majd a feldühödött csorda rárontott az autóra

Erik

Mit tennél, ha egy elefántot találnál a konyhádban?

Viki