Image default

Tudtad? Ezekre allergiásak leggyakrabban a kutyák

A kutyák az emberekhez hasonlóan számos dologra lehetnek allergiásak. Ezek egy része kezeletlenül akár súlyos bőrproblémákat is okozhat. Jellemzően a viszkető, piros, gyulladt bőr és a szőrhullás az árulkodó jel mindegyik esetében. Összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Atópiás dermatitis, mint allergia

Az atópiás dermatitis egy gyakori allergiás bőrbetegség a kutyáknál. Általában a környezetben jelen lévő allergének, például pollenek, poratkák vagy penészgombák okozzák.

Ételallergia

Az ételallergia általában a száraz és a konzerv kutyatápokban található bizonyos összetevők miatt alakulnak ki. A problémát okozhatják a húsok, a gabonafélék vagy különböző adalékanyagok is.

Kullancs- és bolha allergia

Kullancsok és bolhák a kutyák jelentős részénél allergiás reakciókat váltanak ki, azonban talán ez az, ami a legegyszerűbben megelőzhető megfelelő készítmények meghatározott időközönként történő alkalmazásával

Kontakt allergia

A kontaktallergia akkor fordul elő, amikor a kutya bőre allergiás reakciót mutat bizonyos anyagokkal való érintkezést követően. Ez kialakulhat növényekkel, vegyszerekkel vagy más, az állat környezetében megtalálható irritatív anyagokkal.

Az allergia tünetei kutyánként változhatnak, de a viszketés, a bőrpír, a kiütések, a gyulladás és a szőrhullás általános jeleknek tekinthetők. Ha ilyet tapasztalunk kedvencünknél, fontos, hogy haladéktalanul állatorvoshoz forduljon. Az allergia okának feltárását követően és megfelelő kezelést vagy diétát fog javasolni, minek következtében a tünetek enyhülnek és a kutya életminősége is javul.

Ezt olvastad már?

A kutyák is allergiások lehetnek a parlagfűre, a Fradisták ebben a cikkünkben elárulják, honnan lehet tudni, ha baj van.

Magyar Állatvédelem

 

KAPCSOLÓDÓ

Kutyahidegben gondoljunk az állatokra is!

magyarallatvedo

Vigyázat! Józsefvárosban is mérgezik a kutyákat!

Viki

Hogyan gondolkodnak a kutyák? Az ELTE etológusai az agyi aktivitás fMRI-mérésével vizsgálják

Viki