Image default

Szenzációs hír mára: különleges madár telepedett le a nemzeti parkunkban!

Szenzációs hír mára: különleges madár telepedett le a nemzeti parkunkban! A számos madárfaj mellett a legnagyobb meglepetést a fokozottan védett batla költése jelentette a Duna-Dráva Nemzeti Park területén! 

Az Igazgatóság Dunai Tájegységében található Riha-tó nádasában több mint négy évtizede igen jelentős vegyes gémtelep ismert – közölte örömmel a nemzeti park.

Az elmúlt 15 évben pontos felmérések voltak arra vonatkozóan, hogy milyen fajból, mennyi madár kezdi meg a költést és azoknak milyen eredményei lettek. Nem volt ez másként az idei évben sem, a természetvédelmi őrszolgálat szakemberei több alkalommal is végeztek megfigyeléseket, számolásokat a területen, lehetőség szerint a madarak minél kisebb zavarását előidézve – írták.

A 2023-as esztendő nem várt eredményeket hozott a nemzeti park számára. Szürke gémből mintegy 70 pár kezdett költésbe, továbbá nagy kócsag 8 pár, kis kócsag több mint 60 pár, bakcsó minimum 50 pár, üstökös gém 3 pár és kis kárókatona legalább 12 pár. Első alkalommal lett bizonyítva a pásztorgém költése a területen, a megfigyelések alapján 3 pár költése lett sikeres.

„A legnagyobb meglepetést a fokozottan védett batla (Plegadis falcinellus) költése okozta.”

Sikerült a fészkelő-telepen megfigyelni öreg és fiatal egyedeket is a költési időszakban, illetve a fiatalok kirepülését követően egy közeli táplálkozóterületen is. Ez utóbbi helyszínen az egyszerre látott legnagyobb batlacsapat 20 egyedből állt, melyből 16 példány idei kelésű madár volt.

Magyarországon a batla ritka fészkelőnek számít, de az állomány lassú erősödése tapasztalható. Jelenleg mintegy 30-40 pár között lehet a fészkelő állománya, idén a Riha-tó mellett egyéb helyszíneken is fészkelésbe kezdett.

Nagyszerű hír, hogy a gólyatöcs is költött idén a Dráva mentén

Örömmel számoltunk be, hogy a gólyatöcs is költött az idén a Dráva mentén!

Mint megírtuk, az idei év csapadékos időjárásának köszönhetően jelentős belvizek alakultak ki a Dráva menti területeken is. A szántóföldeken, kultúrtájakon néhány nagyobb kiterjedésű belvíz nyár közepéig is kitartott a nemzeti parkban.

Ennek következtében több madárfaj is megjelent költési időszakban és sikeresen költött is a nemzeti park területekén. Találkozhattunk fészkelő bíbic, kis lile, kis vöcsök és a tőkés réce párral is.

A felsoroltak mellett pedig megjelent egy náluk ritkán költő faj, melynek költése igazi szenzáció a  térségben, a gólyatöcs.  Öt pár biztosan lekötlött és két pár sikeresen nevelt is fiókát. – írta a nemzeti park.

Ezen vízállások jelentős táplálkozóhelyek a vonuló fajok számára is, mint például a réti cankó, a pajzsos cankó, a szürke cankó és a füstös cankó.

(Forrás: DDNP, fotó: Adobe Stock, Mórocz Attila)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Észrevétlen vendég tette tiszteletét hazánkban

Marci

Sikeres a drávaszentesi mocsár vízpótlása: több mint 200 daru éjszakázik a vízlelőhelyen

Marci

Sikeres az idei költés: nyolcvan kerecsenfióka kelt szárnyra a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Marci