Image default

Tippek, amikkel hosszan megőrizheted kutyád fogainak egészségét

Az egészségéges fogazat rendkívül fontos, hiszen az ezzel kapcsolatos problémák nem csak kellemetlenségekhez vezethetnek, de súlyos egészségügyi problémákat is kiválthatnak.

Bár a kutyák fogait nem tudjuk reggel és este mosni, ahogyan azt a sajátunkkal tesszük, van azonban néhány praktika, ami sokat segíthet.

1. Megfelelő táplálkozás az egészséges fogazat kulcsa

A kutyák fogainak megőrzésének egyik kulcsa a megfelelő táplálkozás. Érdemes olyan tápokat adni nekik, amelyek nem csak, hogy táplálóak, de a fogak egészségét is támogatják. Természetesen tilos finomított cukrot vagy szénhidrátot adni nekik, hiszen ezek elősegíthetik a fogkő képződését.

2. Rágcsálni való játékok

Az állateledeles boltokban rendkívül jó természetes anyagokból készült rágókákat és kutyajátékokat lehet kapni, amiket a kutyusok egyrészről szívesen rágcsálnak órák hosszat, másrészről pedig segítenek a fogak tisztán tartásában és a lerakódott szennyeződések eltávolításában.

3. Megfelelő ivóvíz biztosítása az egészséges fogazat megőrzéséért

A tiszta ivóvíz biztosítása a fogkő megelőzésének egyik sarkalatos pontja. Érdemes azonban néha ellenőrizni a vízkeménységet is, hiszen a túlságosan kemény víz nem segíti elő a fogazat egészségének megőrzését.

4. Rendszeres állatorvosi vizsgálat és fogtisztító kezelés

Fontos, hogy kutyánkat rendszeresen lássa állatorvos, így számos komolyabb betegség kialakulását meg tudjuk előzni. A vizsgálatok alkalmával a szakember ellenőrzi a kutya fogait is, ha pedig fogkövet vagy más fogproblémát talál, érdemes mihamarabb kezeltetni.

Magyar Állatvédelem, fotók: illusztráció, pixabay, unsplash

KAPCSOLÓDÓ

Egyre több gondot okoznak a kóbor kutyák: hétéves kislányt marcangoltak halálra

magyarallatvedo

Megölelte jótevőjét a mentett kutyus – megható VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Magyar etológusok: az utóbbi három évtizedben három-négy évvel meghosszabbodott a kutyák élete

Marci