Image default

Laborban növesztett fák szoríthatják vissza a bútoripar számlájára írható erdőírtást

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói azt állítják, forradalmi technológiájuk segítségével képesek növényszerű szöveteket előállítani, ami egy olyan jövőt vetít előre, ahol nem kell hosszú idő alatt fogyasztásra szánt növényeket termeszteni vagy éppen fát kivágni bútorkészítés céljából – írja az Élő Bolygónk.

„Ha szeretnél egy asztalt, akkor csak növesztesz egy asztalt” – idézi a forradalmi fejlesztéssel kapcsolatban Luis Fernando Velásquez-Garcíát, az MIT mikro- és nanotechnológiával foglalkozó mérnökét a Qubit.

A növénytermesztés a kutatók szerint sosem volt egy túl hatékony módszer: sok esetben éveken keresztül kell gondosan nevelni a növényeket, hogy a betakarításnál leválasszák róluk a kellő részeit (például a termést), a többit pedig eldobják, elégessék, vagy jobb esetben újrahasznosítsák valamilyen formában.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ezzel szemben a laboratóriumban előállított növényi szövetekhez „csak olyan forrásokra van szükség, amikből a kívánt anyagot létre tudjuk hozni”[/perfectpullquote]

– fogalmazott a Journal of Cleaner Production című lapban megjelent tanulmány vezető szerzője, Ashley Beckwith. Vagyis nem kell óriási megmunkálható földterületeket elfoglalni, és az adott éghajlattal vagy az évszakokkal sem kell törődni – a mérgező növényvédő szerek hiányáról nem is beszélve.

Az MIT kutatói a rézvirág (Zinnia elegans) leveleiből kivont élő sejteket tenyésztettek folyékony tápanyagban, majd a sejteket növényi hormonokkal (auxin, citokinin) vegyítették. A hormonok szintjének beállításával a kutatók elérték, hogy a sejtek lignint termeljenek, ami a növények fásodását előidéző kémiai anyag. Végül kisebb változtatásokkal úgy irányították a sejteket, hogy egyedi formákban nőjenek. Ha a technika beváltja a hozzá fűzött reményeket, hosszú távon az eljárással akár közvetlenül lehet majd bútorokat és egyéb használati tárgyakat növeszteni.

qubit.hu, elobolyhonk.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Ez az egyszerű kertrendezési munka hatalmas veszélyt jelent a madarakra idén tavasszal

Eszti_mav

Cicák és a karácsonyfa: lehetetlen küldetés – VIDEÓ

Marci

Jelentsük, ha júniusig fakivágást észlelünk!

magyarallatvedo