Image default

Lakott területeken fészkelő erdei fülesbagoly-felmérés indul

Lakott területeken fészkelő erdei fülesbagoly-felmérést indít a Magyar Madártani Intézet (MME) júniusig – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az MME ismét a lakosság segítségét kéri, ezúttal lakott területeken fészkelő erdei fülesbagoly-állomány felméréséhez. Mint írják, a fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, amelyhez a madarakat nem is kell látni.

Az esti szürkület óráitól alkalmanként kell hallgatózni néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva és ezt hetente egy-két alkalommal meg kell ismételni. Ilyenkor a hím és a tojó erdei fülesbagoly gyakran egymásnak válaszolgató jelzőhangját, a körbe-körbe nászrepülő hím szárnnyal tapsolását, később pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját kell keresni.

A LAKOSSÁGGAL A FÉSZKELŐ BAGLYOK NYOMÁBAN – ERDEI FÜLESBAGOLY

Közzétette: MME – Magyar Madártani Egyesület – 2021. március 16., kedd

Májusban és júniusban (nagyon korai költéskezdet esetén akár már áprilisban) pedig egy harmadik hang is csatlakozik a repertoárhoz: a fészket elhagyó fiókák jellegzetes eleségkérő sipítozása.

Ha valaki észlelte a hangok valamelyikét, egy elektronikus űrlapnak a gyors és egyszerű, akár okostelefonon is elvégezhető kitöltésével tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához ezen az oldalon.

A felméréssel kapcsolatos további részletek az MME oldalán érhetők el.

MTI, MME nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

KAPCSOLÓDÓ

Nyolc métert mászott a fára a sérült, ritka színezetű bagoly megmentője

Marci

Döbbenetes adat: az utóbbi húsz évben a fecskék fele eltűnt Magyarországról

Eszti_mav

Mit tehetnek az építkezők, hogy ne ismétlődjön meg a miskolci denevérmészárlás?

magyarallatvedo