Image default

Légvezetékek ölik halomra a veszélyeztetett hazai túzokok állományát

Légvezetékek ölik halomra a veszélyeztetett hazai túzokok állományát! Az egész világon veszélyeztetett madárfaj, hazánkban is fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 1.000.000 Ft. A hazai állomány mindössze 1480-1680 példány.

A túzokra fokozottan veszélyesek az élőhelyeken található közép-és nagyfeszültségű vezetékek, minden évben áldozatul esik néhány példány a vezetékekkel való ütközés következtében. 2023 júliusa és október eleje között 5 túzok esett áldozatul a Csongrád-Csanád vármegyei Montág-gyepen, amely az ott élő 25 példány jelentős része – közölte a szomorú tényt a Helló Sajtó.

A túzok az eurázsiai füves puszták faja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület emblematikus madara.

Nagy termetű madár, a kakasok súlya elérheti akár a 16 kg-ot is.

Az egész világon veszélyeztetett madárfaj, hazánkban is fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 1.000.000 Ft. A hazai állomány mindössze 1480-1680 példány.

A túzok fennmaradását sok veszélyeztető tényező fenyegeti, így az egyre jobban gépesített agrárgazdálkodás, az élőhelyvesztés, a szőrmés ragadozók fészekpusztítása és a légvezetékekkel történő ütközés.

Minden évben elő szokott fordulni, hogy egy-egy túzok ütközik vezetékkel, de ami az elmúlt hónapokban történt megyénkben, arra soha nem volt még példa: 5 (!) túzok pusztult el nagyfeszültségű vezetékkel történő ütközés következtében a Csongrád-Csanád megyei Montág-gyepen, ahol mindössze 25 példányos állomány él.

Az utolsó, október első napjaiban történt ütközést az MME helyi csoportja önkéntesének, Engi Lászlónak véletlenül sikerült lefotóznia is, amelyre talán még nem volt példa hazánkban! – írták.

A kritikus területeken található középfeszültségű vezetéksorokat tudott kezelni a természetvédelem, azonban a 120 000 voltos vezetékek földkábelre történő cseréje szinte megfizethetetlen, csak néhány ország tudta ezt eddig megengedni, ők is bizonyos szakaszokon.

A vezetékek láthatóságának fokozása, az éjszakai, reflektorral dolgozó mezőgazdasági gépek korlátozása lehet talán jó megoldás a veszélyeztetett területen, ahol az elmúlt 30 évben felére csökkent a túzok helyi állománya.

Hazánkban is jelentősen csökkent állományuk

A túzokokat a Kárpát-medence egyes részein lehet megtalálni, és a jellegzetes megjelenésük és életmódjuk miatt számos ember ámulattal nézi őket. Magyarország nagy túzok állománya jelentős mértékben lecsökkent az elmúlt évtizedek során. Az urbanizáció, a mezőgazdasági területek bővülése és az élőhelyek elvesztése a túzokok populációjának visszaszorulásához vezetett. A túzokok igénylik a nyílt, széles területeket, amelyek gazdagok füves rétekben, legelőkben és sztyeppékben. A pusztító mezőgazdasági tevékenységek és az intenzív földhasználat következtében az élőhelyük folyamatosan csökken.

A túzokok megjelenése lenyűgöző és feltűnő. A hímek hatalmas testmérettel rendelkeznek, és színpompás tollazatuk a fekete, fehér és rozsdabarna árnyalatok kavalkádjában tündököl. A nőstények kisebbek és kevésbé színesek, de továbbra is elegánsak és szépek. Mindkét nemnek hosszú lábai és nyaka van, amelyek segítik őket a táplálék megszerzésében és a távoli fenyegetések észlelésében.

A túzokok hímek számára ismert a karakteres párválasztási táncuk. A hímek széles körben kinyitott szárnyakkal, lenyűgöző faroktollakkal és ugrásokkal kísért táncot adnak elő, hogy vonzzák a nőstények figyelmét. Ez a tánc különleges látvány, és jelzi az erőt és az egészséget, ami a nőstények számára vonzó.

Fokozottan védett a túzok

Magyarország számos természetvédelmi területet kijelölt a túzokok védelmére és megőrzésére. Ezek a területek nyílt tájakat, legelőket és réteket tartalmaznak, amelyek a túzokok számára ideális élőhelyet biztosítanak. A helyi hatóságok és természetvédelmi szervezetek rendszeresen figyelik és monitorozzák a túzokpopulációt, és szükség esetén intézkedéseket tesznek a túzokok védelme érdekében.

A túzokok védelme nem csupán Magyarország, hanem az egész világ közös felelőssége. A túzokok fokozott védelme és az élőhelyeik megőrzése lehetővé teszi, hogy ezek a csodálatos madarak fennmaradjanak és továbbra is örömet szerezzenek az embereknek.

A természetvédelmi erőfeszítések és a közösségi tudatosság révén remélhető, hogy a túzokok populációja újra növekedésnek indul, és a jövőben újra gyakrabban lehet majd csodálni ezt a pompás madárfajt a magyar tájban.

(Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Helló Sajtó Nyitókép: MTI / Kovács Attila)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Hatalmas utat járt be a jeladós körösi túzok

Erik

Már csapatokban készülődnek a túzokok az igazi télre

Viki

Nagyszerű hírek: kihalással fenyegetett állatfaj menekülhet meg hazánkban

Marci