Image default

Az ősz legszebb színeit vonultatják fel szárnyaikon a Hortobágyon rajzó lepkék

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Az ősz teljes színpalettája felvonul a most rajzó lepkék szárnyain.

Az egyre hűvösebb éjszakák beköszöntével megkezdődött az őszi időszakban jellemző bagolylepkék és araszolólepkék rajzása – tájékoztatott a Hortobágyi Nemzeti Park. Közösségi oldalukon hozzáteszik, ezeknek az éjszakai aktivitású lepkefajoknak a rejtőzködését szárnymintázatuk változatossága és színvilága segíti elő.

Árnyalataik aligha maradnak el az őszi lombkorona színpalettájának festői szépségétől.

Gyönyörű lepkéket figyelhetünk meg egy kis szerencsével

A nemzeti park az elmúlt hetekben úgynevezett lepkefaunisztikai vizsgálatokat végzett, ezek során pedig

csodálatos lepkefajok kerültek a kameráik elé.

Patalenszki Adrienn fotózta le a zöldes árnyalatokat felvonultató őszi zöldbagoly lepke egyik példányát, de szintén meg tudott örökíteni egy sötét őszibagoly lepkét is.

A hortobágyi nemzeti park munkatársának kamerája elé került még egy sütőtökszínű foltos sárgabagoly és egy egészen különleges megjelenésű kis gyökérrágólepke is. Az őszi falevelekre emlékeztet a furcsa nevű, tollascsápú araszoló, amit

egy párás, esős napon sikerült Patalenszki Adriennek lefotóznia.

Ezt olvastad már?

Idén első alkalommal választották meg az Év lepkéjét, mellyel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya szeretné felhívni a figyelmet a természetvédelmi problémákkal érintett fajokra. A megtisztelő címet közönségszavazás alapján elsőként a fecskefarkú lepke nyerte el.

Két érdekesség is van a fajjal kapcsolatban.

Az egyik a dombtetőzés, a másik pedig a hernyó védekező magatartása. A lepkék egy domb, hegy vagy halom tetején gyülekeznek és ily módon igyekeznek párt keresni maguknak. A hímek meglehetősen agresszíven védik az általuk elfoglalt területeket. A gyönyörű lepkével kapcsolatos érdekességekről bővebben ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Mesébe illő fotókon a hortobágyi őszi hajnal

Marci

Ezt tedd, ha sérült gólyát találnál!

Marci

Szemétbe ragadt egy fokozottan védett madár – VIDEÓVAL

magyarallatvedo