Image default

Legyünk óvatosak túrázás közben, ellenek a vaddisznók

Már tart a vaddisznók ellési időszaka. Ilyenkor a kocák különös gonddal vigyázzák a kismalacok életét, és keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben – írja az Élő Bolygónk.

Az Agrárminisztérium (AM) arra figyelmeztette a túrázókat vasárnap a Facebook-oldalán, hogy legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt.

Az AM a Budakeszi Vadaspark bejegyzését is megosztotta, amelyben azt írták: az állatok ösztönösen kialakult tulajdonsága, hogy félnek az embertől, ha tehetik, tartják a távolságot, és inkább elmenekülnek. Mindezek mellett az erdei séta során vagy az erdőhöz közeli lakott területen is előfordulhat, hogy valaki vaddisznóval találkozik. Ezért az első és legfontosabb szabály, hogy mindig érdemes figyelni.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha valaki csörtetést hall, meg kell állni, és várni addig, amíg a zörej elhalkul. Ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint el kell sétálni, hagyni kell, hogy a konda békésen elszaladjon.[/perfectpullquote]

Ha az országúton ugrik a jármű elé egy vad, fékezni kell, és meg kell várni, amíg átkel az úton. Számítani kell arra is, hogy a kocát a konda többi tagja, vagy a kandisznót a többi társa is követheti. Fontos ügyelni a sebességi korlátozásra, valamint a vadjelező táblákra.

Élő Bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: Agráriminisztérium

KAPCSOLÓDÓ

Agyongyötört malacka életét mentették meg a Speciális Állatmentők!

Erik

Áprilisi programajánló – Tavaszi túrák minden mennyiségben!

magyarallatvedo

Nevet kellett váltania: átnevezték Putyint, a vadkant egy németországi vadasparkban

magyarallatvedo