Image default

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban

Bár a naptár szerint még csak március elejét írjuk, az elmúlt egy hétben gyakorlatilag megfeledkezhettünk arról Európában, hogy február még erősen a télhez tartozik.

Az időjárás február utolsó hetének elején kezdett el felmelegedni Európában. Csütörtökre már a kontinens több országában is rekordmagas hőmérsékletet regisztrálhattak a szakemberek – írta meg az Earther nyomán a hvg.hu.

Svédország délkeleti részén például 17 Celsius-fokot mértek, ami a valaha mért legmagasabb februári hőmérséklet volt az országban. Hasonló volt a helyzet Lengyelországban, Liechtensteinben, Horvátországban, Szlovéniában és Szlovákiában is.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Horvátországban volt a legmelegebb, ott 26,4 Celsius-fokot mértek, de megdőlt például a csehek 14 havi hőmérsékleti rekordja is.[/perfectpullquote]

Az átlaghőmérséklet a kontinensen az elmúlt egy hónapban 11 és 16,7 Celsius-fok között alakult.

Nem ez volt az első eset, hogy ilyen hőhullámmal kellett szembesülni februárban. 2019 februárja is rekordmeleg időjárást hozott, ami már előrevetítette az akkori év mintegy 2500 ember halálát követelő hőhullámokkal terhes, kirívóan forró nyarát.

hvg.hu, elobolygonk.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Nagy a baj Ausztráliában – Kihalás veszélye fenyegeti az állatokat az élőhelyeik elpusztulása miatt

Eszti_mav

A cápák már érzik, hogy melegszik a víz

magyarallatvedo

Újabb aggasztó tünetek a szibériai tundráról

magyarallatvedo