Image default

Egészen Lengyelországig repült Kiskunlacházáról az apró székicsér!

Egészen Lengyelországig repült Kiskunlacházáról az apró székicsér! Hatalmas távolságot tett meg a kis madár. 

A madarat még fiókaként tavaly júniusban gyűrűzte Ócsai Péter természetvédelmi őrkerület-vezető Kiskunlacháza és Bugyi határán  – írta a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Mint írják, később 2024. 05. 23-án figyelték meg Lengyelország középső részén. Ez a második magyar gyűrűs székicsér, ami megkerült külföldön. Egy kisújszállási madarat nem sokkal korábban Ukrajnában azonosítottak.

A székicsér hazánkban rendkívül ritka fészkelő, mindössze két elkülönült költőhelye van. Az állomány nagyobbik része a Nagykunságban, kisebb része Pest megye déli részén, Bugyi, Kiskunlacháza és Apaj területén költ. Korábban – mint neve is mutatja – a szikes gyepek költőfaja volt, mára azonban az állomány szinte teljes mértékben mezőgazdasági környezetben (kapáskultúrákban, illetve zöldségföldeken) fészkel. Az itt költő madarakat veszélyeztetik a gépi munkák. Aktív védelem nélkül a párok csak nagyon kis része tud sikeresen költeni. A telepek nem minden évben ugyanott alakulnak ki, ezért a telepek felderítése, illetve a fészkek helyének meghatározása, majd a gazdálkodókkal történő egyeztetés a természetvédelmi őrszolgálat fontos feladata – hangsúlyozza a Nemzeti Park.

(Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park, Fotók: Ócsai Péter)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Egy hős természetvédőnek köszönhetően menekült meg a kiszáradt denevér és kölyke

Eszti_mav

A vadmacskák védelmében indít programot a Budakeszi Vadaspark

magyarallatvedo

Eltűnt a Sas-hegy legnagyobb siklója, segítséget kér a megtalálásához a Duna-Ipoly Nemzeti Park

magyarallatvedo