Image default

Létrejön a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Orbán Viktor aláírásával is elláta a határozatot, amelynek értelmében létrejöhet a Nemzeti Állatvédelmi Tanács. Ezzel egyidejűleg az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanács tagjainak megszűnik a megbízatásuk.

A szöveg alapján az új grémium javaslattevő, véleményező testület lesz, amely a többi között:

  • megtárgyalja az állatvédelmet, állatjólétet érintő időszerű kérdéseket;
  • véleményt nyilvánít az állatvédelmi, állatjóléti jogszabályok tervezetéről, az állatvédelemmel, állatjóléttel kapcsolatos kormányzati stratégiáról;
  • felméréseket, vizsgálatokat kezdeményez az állatvédelmi, állatjóléti jogszabályok gyakorlati megvalósulásáról;
  • jogszabályalkotást vagy -módosítást kezdeményez;
  • javaslatokat tesz az állatvédelmi, állatjóléti oktatás és képzés folytatására;
  • nemzetközi kapcsolatokat épít más országok hasonló testületeivel.

A tanácsot az elnök és a társelnök vezeti, lesz egy titkára, ezen felül 11 tagja. Az elnököt az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős miniszter kéri fel, társelnöknek pedig a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztost nevezik ki – olvasható az Indexen. A tizenegy tag kijelölését többek között az igazságügyért felelős miniszter, az országos rendőrfőkapitány, a NAV, az Állatorvostudományi Egyetem, az MTA, a NÉBIH, a Vadász- és Állatorvosi Kamara végzi. A tanács évente két alkalommal ülésezik, a Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján zárt ajtók mögött. Az alakuló ülést április 15-ig megtartják. Múlt vasárnapig több, mint 200 ezren töltötték ki az állatvédelemről szóló, február 7-én indult online kérdőívet. Az online konzultáció kiemelt helyet kapott a kormányzati kommunikációban: Orbán Viktor a Facebook-oldalán posztolt arról, hogy ő már válaszolt a kérdőív 13 pontjára.

Forrás: Index; Fotó: MTI/Kovács Attila

KAPCSOLÓDÓ

Otthonra talált a háborút is megjárt hajléktalan kutya

magyarallatvedo

Három labrador mentett ki 14 embert a vízből egy olasz strandon

Marci

Öt terület, ahol hatalmas változás jöhet a hazai állatvédelemben

Eszti_mav