Image default

Magyarországon elsőként vett részt a Dogs Trust képzésen a Pacsi

A világ legismertebb szervezete által tartott két hetes intenzív képzés eredményeit már most is kamatoztatja a Pacsi. Nemrégiben ugyanis bevezették a kóbor számlálást.

Nincs pontos adat a kóbor állatok helyzetéről

Magyarországon elsőként a Pacsi Kutyamenhely Alapítvány vett részt a Dogs Trust két hetes intenzív képzésén. A világ egyik legnagyobb és legismertebb szervezetének képzésnek tanulsága, hogy – ahogyan a Pacsi elnöke, Glázer Klaudia fogalmaz – vakon dolgoznak az állatvédő szervezetek Magyarországon, hiszen senki sem tud még hozzávetőleges számot sem adni a kóbor kutyák helyzetéről. A hasznosított tudásnak köszönhetően az Alapítvány nemrégiben be is vezette a kóbor számlálást.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]“A folyamat maga nagyon egyszerű, és elsőként kaptunk engedélyt az oktató anyag lefordítására is. Ezen dolgozunk gőzerővel, illetve a kóbor kutyák számlálásán”[/perfectpullquote]

– mondta lapunknak Glázer Klaudia, hozzátéve, ez azért különösen fontos, mert bizonyított tény, hogy a szuka állomány minimum 90%-át kell ivartalanítani 5 éven keresztül, hogy változást tapasztaljunk.

Először a gócpontokkal kell kezdeni

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]“Jelenleg ebből annyi szökött be a köztudatba egy matematikai számításnak köszönhetően, hogy egy ivaros kutyapár és útódaik legrosszabb esetben 67000 kutyát is nemzhetnek. Erre mondom azt, hogy ugyanazzal a gondolkozás móddal, amivel a problémát létrehoztuk, nem tudjuk azt megoldani”[/perfectpullquote]

– magyarázza az alapítvány elnöke.

Úgy véli, ha legalább megközelítőleges pontossággal tudnánk mennyi kóbor kutya van egy területen, eredményesen lehetne az ivartalanítással kapcsolatos költségvetést is elkészíteni. A másik pedig, hogy a folyamatot a gócpontokkal, azoknak is a szukáival érdemes kezdeni, és rendszeres időközönként vissza kell térni ugyanarra a területre.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]“Sok hasznos tanáccsal is ellátott bennünket a Dogs Trust, például arról, hogy a fenntarthatósághoz milyen irányokban kell és lehet fejlődni”[/perfectpullquote]

– húzta alá. Kiemelte, bár nem tagjai az Állatvédelmi Tanácsnak, mégis bíznak abban, hogy a megszerzett tudást saját oktatásuk keretében tovább tudják majd adni.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Mia ismét visszakerült az állatvédőkhöz, ezúttal a “dzsungel” közepén hagyták kikötve

Viki

Állatvédők figyelmébe: megjelent a kóbor kutyák számlálására alkalmas mobil applikáció

magyarallatvedo