Image default

Már öt tojás van a bekamerázott magyarfenesi gólyafészekben

„Menetrendszerűen” megérkezett néhány napja kora hajnalban az ötödik tojás is a webkamerával megfigyelt magyarfenesi fehér gólya fészekbe.

A clujbird.ro honlapon elérhető idősűrítő tanúsága szerint az 1 óra 17 perckor történt „őrségváltáskor” – hiszen a gólyapár egymást váltva kotol a tojásokon – már öt tojás volt látható, míg előző nap csak négy.

Mint arról a Szabadság.ro beszámolt, Leske március 31-én (húsvétvasárnap), néhány perccel éjfél után tojta le az idei első tojást. Azóta – az előző évek ritmusát tartva – kétnaponként érkezett egy-egy újabb tojás a fészekbe, amelynek életét immár nyolcadik éve követhetik a madárkedvelők.

Könnyen elképzelhető, hogy az ötödik volt az idei utolsó tojás. Tavaly szintén öt tojáson kotolt Leske és Miska, és e szám megszokottnak mondható a magyarfenesi fészekben. Ennél az elmúlt hét évben csak kétszer volt több, egyszer kevesebb tojás. Több is csak akkor, amikor a fészekből a Leske hűtlensége miatt kidobott tojásokat kellett pótolni.

Az elmúlt évek tapasztalata szerint az első tojás lerakása után 34-36 nappal bújt ki az első kisgólya. Idén a 34 nap május 4-én telik le, de mivel az első tojás csak néhány perccel „csúszott át” március 31-ére, talán érdemes lesz már május 3-án figyelni a fészket…

A magyarfenesi gólyafészek

A kamerával megfigyelt fészek Magyarfenes falu egyik mellékutcájában található. A villanyoszlopra épített eredeti fészek alá helyezett magasító fészekállvány segít megelőzni kirepülő fiókák ütközését az elektromos vezetékekkel. A faluban az előző években is voltak gólyafészkek, ezt a helyet 1998-ben foglalták el. A kamera 2017 március 23 óta közvetít a fészekről. A gólyafészek oldalában házi verebek és seregélyek is költenek.

szabadsag.ro – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A gólyákat érintő fontos kérdésben kér segítséget az MME

Eszti_mav

Agresszív gólya tartja rettegésben egy felvidéki település autósait

magyarallatvedo

Már négy kisgólya kelt ki a magyarfenesi gólyafészekben!

Erik