Egy népszerű tátracsorbai (Tatranská Štrba) étterem kínálatában a mindenszentek hétvégéjén bukkant fel a knédlivel felszolgált medvegulyás és a medvetepertős kenő. Az esetről elsőként a tvnoviny.sk számolt be, a Markíza hírportálját egy vendég értesítette a szokatlan fogásokról – írja a Napunk.
A természetvédők rámutattak, hogy a Szlovákiában is érvényes állatvédelmi törvények értelmében tilos védett állatokkal, illetve az ilyen állatokból készült termékekkel kereskedni. Kivéve, ha erre a környezetvédelmi minisztérium külön engedélyt ad. Hogy Tomáš Taraba tárcája adott-e engedélyt a vendéglátóipari egységnek, a Markízának nem sikerült kiderítenie.
„Erős kétségeink vannak afelől, hogy ez a tevékenység összhangban van-e a törvénnyel. Megdöbbentő, hogy az étterem dolgozói azt állítják, hogy a medvehús megszerzéséhez elég, ha vannak megfelelő kapcsolatok a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóságával (TANAP), amelyet egy jogerősen elítélt, farkasokat elejtő orvvadász vezet” – mutatott rá Michal Haring, a My sme les civil szervezet munkatársa.
A TANAP Igazgatósága a Markízának nyilatkozva tagadta, hogy az étterem által felszolgált medvét a nemzeti parkhoz tartozó vadászterületeken ejtették el. Az ügyben vizsgálódik a poprádi Regionális Közegészségügyi Hivatal, valamint a környezetvédelmi felügyelőség is.
Az eset kapcsán a My sme les rámutatott: a környezetvédelmi minisztérium azon igyekezete, hogy enyhítse a nagyragadozók védelmét, a védett állatokkal való illegális kereskedelem elterjedéséhez vezethet.
Hogy honnan származik az étteremben felszolgált medvehús, egyelőre kérdés
A Markízának az étterem munkatársa azt nyilatkozták, hogy a Tátra alatti régióban elejtett állatról van szó. A civil aktivisták úgy vélik, hogy az állat elejtésére az Állami Természetvédelmi Hatósággal együttműködésben került sor.
A hatóság által felügyelt medvevadászatok kapcsán a My sme les civil szervezet feljelentést tett védett állat- és növényfajok ellen elkövetett tömeges bűncselekmény ügyében. „A büntetőfeljelentés több mint 90 oldalnyi dokumentációt tartalmaz, amely véleményünk szerint bizonyítja, hogy a konkrét medvék lelövése törvénysértő módon történt” – mutatott rá Marián Hletko aktivista.
Néhány éve egy olaszországi étterem is felvett medvehúsból készült ételeket a kínálatába
Ez szintén felhördülést váltott ki az ottani állatvédők részéről. A barnamedve vadászata Olaszországban szigorúan tilos, de az étterem tulajdonosai azt állították, hogy a húst Szlovéniából szerezték be. Itt bizonyos megkötésekkel legális a medvevadászat, és a megfelelő engedéllyel rendelkező hentesek medvehúst is árusíthatnak.
2018-ban egy sepsiszentgyörgyi barbecue fesztivál okozott kisebb botrányt
Ott az ínyencfogásai között megjelent a tépett medvehúsos hamburger is. A hús beszállítója úgy foglalt állást, hogy egy Romániában szabályosan elejtett állatról van szó, amelynek a húsát legálisan hozták kereskedelmi forgalomba.
A medve húsa állítólag az őzéhez és a szarvaséhoz hasonló, csak édesebb. Ez az alapanyag nem teljesen ismeretlen a magyar, illetve az erdélyi konyha számára, már Bornemissza Anna 17. századi receptgyűjteményében is szerepelt. Kugler Géza 19. század végi szakácskönyvében megtalálható a kapros mártással kínált medvesült receptje, ahogy az aranybarnára rántott medvetalpé is citromszeletekkel.
Napunk – Magyar Állatvédelem