Image default

Megdöbbentő: ötszáz köbméter szemét halmozódott fel a Hortobágyon

Elindult a az illegális hulledéklerakók felszámolása a Hortobágyi Nemzeti Park területén is.

 

Megközelítőleg 500 köbméter szemét halmozódott fel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben a természetvédelmi őrök felmérése alapján – írta meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közleménye alapján a Haon.

A többségében illegálisan elhelyezett hulladékot tervek szerint a Tisztítsuk meg az országot! projekt I. ütemében számolják fel.

Eddig legalább 40 folyamkilométernyi partszakaszt tisztítottak meg és 12 szennyezett területet takarítottak ki az illetékesek.

Ez mintegy 350 köbméter összegyűjtött hulladékot jelent, melyből – a szakemberek szerint – alig fele újrahasznosítható, a maradék főként kommunális hulladék. A Kiskörei Vízerőmű – mint az áradások egyik fő fizikai gátja – a szennyezések jelentős részét feltartóztatja, így a délebbi szakaszokon kisebb mértékű a hulladék felhalmozódása, bár gócpontok ott is kialakultak.

A folyóparti élőhelyek az emberi igénytelenség miatt sajnálatos módon elég gyakran vannak kitéve szennyezésnek. Főleg a nyaraló- és lakóövezetek környékén alakulnak ki nagy számban illegális hulladéklerakók, melyeket ugyan az önkormányzat időről időre felszámol, ám a komoly számonkérések és a felelősek előkerítése rendre elmarad, így ezek rövid időn belül újratermelődnek.

Jelentős mennyiségű szemetet dobálnak szét a folyópart látogatói is, továbbá az árvizek is magukkal hozzák a külföldi eredetű hulladékot.

A nemzeti park igazgatóságok előzetes felmérésük alapján országosan összesen 155 védett természeti területről mintegy 8200 köbméter illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését tervezik elvégezni az év végéig.

magyarallatvedelem.hu, fotó: hulladékvadász

KAPCSOLÓDÓ

Mesébe illő fotókon a hortobágyi őszi hajnal

Marci

Farkasfalka portyázik a Hortobágy területén

Marci

Kikeltek a gólyafiókák a Hortobágyi Madárkórházban

Marci