Image default

Megint csak felfüggesztettet kért az ügyészség egy állatkínzóra

Megint csak felfüggesztettet kért az ügyészség egy állatkínzóra! A tokodi férfi sem enni, sem inni nem adott rendesen a kutyájának, ezzel folyamatos és különös szenvedést okozott neki. Sajnos az ügyész szerint nem annyira, hogy letöltendőt kérjen…

Állatkínzás bűntette miatt az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki az egyik kutyájának okozott súlyos szenvedést azzal, hogy nem gondoskodott róla megfelelően.

A vádirat szerint a férfi tokodi lakóhelyén három kutyát tartott, ezeket egyszerre etette. A két nagyobb, domináns eb nem engedte ételhez jutni a legkisebbet. A kisebb eb 2022 év augusztusát követően kórosan lesoványodott.

„Az állat elegendő ivóvízhez sem jutott hozzá, az a vizes betonfalat nyalogatta, hogy szomjúságát enyhítse.”

2023. január 24-én súlyosan dehidratált állapotban volt. Az eb az éhezéstől senyves állapotba került, amely alkalmas volt maradandó egészségkárosodás okozására, illetve arra, hogy elpusztuljon. A gazda észlelte, hogy a két nagyobb eb miatt a legkisebb nem jut megfelelő élelemhez és ivóvízhez, ez ellen azonban semmit nem tett.

„Magatartása az ebnek folyamatos és különös szenvedést okozott.”

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést szabjon ki, a próbaidő tartamára rendelje el a pártfogó felügyeletét.

A fotókat a nyomozó hatóság szemlén készítette, azokon az állattartás helye látható.

Mennyien kaptak letöltendőt állatkínzás miatt?

Korábban megjelent cikkükben beszámoltunk róla, hogy mennyien kaptak letöltendőt állatkínzás miatt. Mint írtuk, Dr. Vetter Szilvia PhD. az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ vezetője érdekes posztot tett közzé a legnagyobb közösségi oldalon. Mi azért bízunk benne, hogy rövidesen ezek a számok emelkedni fognak. Reméljük az ügyészség is végre elrettentő bűntetéseket fog indítványozni!

Ezen az ábrán látható a „Visszaeső elkövetők száma az állatkínzás miatt elítéltek körében 2020-ben, 2021-ben és 2022 első félévében (az Országos Bírósági Hivatal adatai alapján, a Mandiner.hu adatigénylése nyomán).

Itt látható a „Végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek száma 2020-ben, 2021-ben és 2022 első félévében. (Az Országos Bírósági Hivatal adatai alapján, a Mandiner.hu adatigénylése nyomán).
Csak állatkínzásért (bűnhalmazat nélkül) 2020-ban 4 főt, 2021-ben 2 főt és 2022 első félévében szintén 2 főt ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre.

Dr. Vetter Szivia posztjában kiemeli, hogy „fontos megjegyezni, hogy ezek a büntetéseket még a korábban hatályos állatkínzás tényállás alapján szabták ki. A 2022-es szigorítások később jelenhetnek majd meg a statisztikákban (mivel az elkövetéskori szabályozás alapján kell eljárni).

(Forrás: Magyar Ügyészség)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Horror a tóban: Harcsa akart megenni egy kiskutyát, mindketten elpusztultak

Viki

Mindenki elment a magatehetetlen Lilian mellett, de rátalált a szerencse

Viki

Feljelentette állatkínzásért, majd őt büntették meg – jogosan!

magyarallatvedo