Image default

Életben maradt Zénó őzike az Érdi Civil Állatmentők és a Dunaújvárosi Vadásztársaság összefogásának köszönhetően!

Életben maradt Zénó őzike az Érdi Civil Állatmentők és a Dunaújvárosi Vadásztársaság összefogásának köszönhetően!

“Minden élet számít!! Igen, sikerült, megmentettük, küzdelmes 2-2,5 hét volt. Mi is sokat tanultunk, ismerkedtünk a szituációval, de megérte. Legyél boldog pici Zénó!” – osztotta meg hihetetlenül boldogan közösségi oldalán az Érdi Civil Állatmentők Alapítvány.

Egy másik közösségi posztban hálás köszönetüket fejezi ki az Őzikert is az Érdi Civil Állatmentők Alapítványnak, akik nélkül nem maradt volna életben a kicsi. Mint megjegyzik nem kevésbé hálásak a dunaújvárosi vadásztársaságnak, hogy nem hagyták sorsára az őzikét, sőt a kezelés költségeit is állták.

Most már itthon van a kis Zénó – jegyezték meg boldogan.

Vigyázzunk az őzgidákra kaszáláskor! – kéri az Agrárminisztérium

A mezőgazdasági kaszálási munkák során fokozottan ügyelni kell az őzgidák és az egyéb vadászható, valamint védett fajok védelmére! – írja közösségi oldalán az Agrárminisztérium.

Mint megjegyzik, az őzek ellési ideje részben egybeesik a széna és a szilázs betakarítási időszakával, a gidák két-három hetes korukig nem mozdulnak el születési helyükről, megóvásukat segítheti a gazdák és a vadászok szoros együttműködése.

A témához kapcsolódóan, az Illancs-bácskai vadgazdálkodási tájegységben mintaprojektet indított az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztálya, melyet a NAK és az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Vármegyei Területi Szervezete támogat. A program ötvözi a gidamentési feladatot vadgazdálkodási szempontú kutatással is, ugyanis a gidák egyedi azonosítójelet is kapnak, amely a későbbi nyomonkövetést is segítheti – tették hozzá.

A Sukorói Vadmadárkórházban is mentettek már meg kaszáláskor megsérült őzgidát! 

Mi is beszámoltunk róla, amikor rettenetes baleset ért egy őzgidát, akit  a sukorói vadmadárkórházban ápoltak.  Mint kiderült, egy mezőgazdasági gép áldozatává esett szegény állat.

“NEM TÉVEDT AZ ORSZÁGÚTRA… NEM TÉVEDT Ő SEHOVA. FEKÜDT A RÉTEN, ANYUKÁJÁT VÁRTA, AHOGY AZ AZ ŐZEKNÉL SZOKÁS. AZTÁN JÖTT A NAGY GÉP, AMIVEL KASZÁLTAK A RÉTEN. TALÁLKOZOTT A GIDÁVAL. MAJD JÖTT A GÉP KEZELŐJE, HOGY MEGMENTSE GIDÁT” – ÍRTÁK A VADMADÁRKÓRHÁZ OLDALÁN.

A gép kezelője szerencsére sikerrel járt, és megtalálta a vadmadárkórház orvosát, Berkényi doktort. Az állatorvos pedig megműtötte gidát: bal alkarcsonttörés, bal combcsonttörés. Jobb mellső lábán egy bőrseb, bal hátsó lábán patasérülés. Varrat, kötés mindenfelé, meg rengeteg kullancs testszerte.

A műtét után jó hírekről számolhattak be az intézmény munkatársai:

“A DUPLA CSONTTÖRÉS MIATT HOSSZÚ VOLT AZ ALTATÁS, DE RENDBEN ÉBREDT. CUMIZIK, ISSZA A TEJET NAPONTA SOKSZOR, GYARAPSZIK, GYÓGYUL. DE HOSSZÚ MÉG AZ ÚT… ŐZGIDÁCSKA, SETE-SUTA.”

(Forrás: Érdi Civil Állatmentők Alapítvány/ Őzikert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Apró, sírdogáló őzet emeltek ki a mély aknából a tűzoltók – VIDEÓ

Marci

Rengeteg állatot mentettek a tűzoltók Zalában, itt vannak a legérdekesebb esetek

magyarallatvedo

Házilag eszkábált hangtompítót – mindent tagad az orvvadász

Viki