Image default

Mendeszantilopok születtek a Szegedi Vadasparkban

Mendeszantilopok születtek a Szegedi Vadasparkban.

(Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged.hu)

A két kis bikaborjú május közepén, két nap különbséggel látta meg a napvilágot. A kifutójukban már a látogatók is megleshetik őket. Feltűnő színük ellenére éles szem kell a felfedezésükhöz, hiszen többnyire – ahogy a természetben is – elrejtőzve pihennek.

Hosszú, csavart szarvaik akár egy méteresre is megnőhetnek, ezért sajnos kedvelt zsákmányai voltak a trófeavadászoknak hosszú évszázadokon keresztül. A vadon élő egyedek száma olyan mértékben lecsökkent, hogy gyakorlatilag kihaltnak számított.

(Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged.hu)


A természetvédelmi szervezetek, köztük az állatkertek összefogásával és programjával azonban sikerült megmenteni a fajt.
Állatkerti állománya Európában eléri a 210 egyedet, Szegeden 3 éve tartanak mendeszantilopot. A sikeres fajmentő tenyészprogramnak köszönhetően antilopok visszatelepítésére fog sor kerülni Marokkóban és Tunéziában.

Az állat a sivatagi életmódhoz alkalmazkodott, így nagyon jól bírja a hőmérséklet-ingadozást, a silány minőségű növényeket, a vízhiányt. A mendeszantilopok nyáron az esti órákban aktívak, nappal pihennek. Csordáik 5-20 egyedből állnak, melyek között hierarchikus viszony van. A csoportot a legidősebb egyed vezeti.

KAPCSOLÓDÓ

Tavaszi ébredés a budapesti állatkertben (Videó)

magyarallatvedo

Újra megrendezésre kerül a Mackófarsang – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Nyári forróság Nyíregyházán: zuhanyzó elefántok és fagyizó makik

Viki