Image default

Mesterséges erszényben nevelkedik Prücsök, a szegedi kengurukölyök

A Szegedi Vadaspark honlapján és Facebook-oldalán is beszámolt arról, milyen szépen cseperedik Prücsök, az idén született Bennett-kenguru. Sajnos Prücsök anyja a  születése után elpusztult, ám a kölyök szerencsére már elég nagy volt ahhoz, hogy a gondozója átvegye a nevelését.

 

Azóta már eltelt több mint két hónap, és a kis kenguru szépen cseperedik a mesterséges erszényben, amiben nevelőszülőjével tarthat a napi munkája során, időnként kikandikálva, hogy vajon mi folyik odakinn. A Szegedi Vadasparknál bíznak abban, hogy Prücsköt nyáron elkezdhetik beszoktatni a kenguruk csapatába.

A vadasparkban nem először nevelnek fel sikeresen Bennett-kengurukat, de hozzátették, hogy nem minden esetben avatkoznak be így, hiszen ennek több faj esetében számos hátránya lehet. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az állatok nem a fajuknak megfelelően szocializálódnak és viselkednek felnőve, ami megnehezíti vagy éppen lehetetlenné teszi a későbbi együttélésüket a fajtársaikkal, sőt, az emberre is veszélyesebbek lehetnek.

Éppen ezért a főemlősök és nagymacskák esetében például többnyire nem alkalmazzák az állatkerti szakzsargonban kézből nevelésnek hívott praktikát, kivéve, ha ez természetvédelmi, fajmegőrzési szempontból indokolt. A tapasztalataik szerint ugyanakkor a nem túl komplex szociális viselkedésű Bennett-kenguruknál ez nem okoz problémát, az ember által nevelt egyedek is beilleszkednek a csapatba, írják közleményükben.

NLC, Fotó: Szegedi Vadaspark/ Endrédi Lajos

KAPCSOLÓDÓ

Két hét múlva szabadulhat a csepeli szökevény kenguru

Eszti_mav

Betiltanák a kenguruk felhasználását a cipőgyártásban

magyarallatvedo

14 kenguru lemészárlásával gyanúsítanak két ausztrál kamaszt

magyarallatvedo