Image default

Több ezer génmódosított szúnyogot engedtek szabadon Amerikában

Génmódosított szúnyogokat engedtek szabadon a héten Florida Keys szigetcsoportjánál. A hím lárvákat egy sokat kritizált program keretében engedték el, a projekt célja, hogy korlátozzák a rovarok által terjesztett kórokozók, így a Zika-vírus és a dengue-vírus terjedését.

A Florida Keys-i szúnyogirtó körzet és a brit Oxitec biotechnológiai vállalat szerint a hat helyszínen hetente 12 ezer invazív egyiptomi csípőszúnyog fog kikelni. A folyamat három héten át tart majd, siker esetén több száz millió rovart engedhetnek szabadon – írja a 24.hu. a The Guardian cikke alapján. Az Oxitec hímjei a helyi, vérszívő nőstényekkel fognak párosodni, életképtelen nőstény utódokat létrehozva. A módszerrel szabályozhatják az egyiptomi csípőszúnyog helyi populációját. Az amerikai járványügyi központ (CDC) úgy gondolja, hogy a génmódosított példányok két egyedi gént hordoznak: egy speciális fényben fluoreszkáló jelölőt, illetve egy olyan gént, amely megakadályozza, hogy a nőstény utódok kifejlődjenek. A szakértők fel fogják mérni, hogy az érintett helyszíneken miként alakult a populáció, a kontrollterületek információival pedig összevetik majd az adatokat.

A Florida Keys-i szúnyogok 4%-a tartozik az invazív fajhoz, de gyakorlatilag az összes, a szúnyogokhoz köthető megbetegedésért az afrikai eredetű állat felelős – derült ki a Az Oxitec adataiból. A cég azt állítja, hogy Brazílliában már sikeresen tesztelték a technológiájukat, a módszer pedig sem az enberi egészségnek, sem a környezetnek nem okozott kárt. Ugyanakkor, több szakember is ellenzi az ilyesfajta beavatkozásokat – a Nemzetközi Technológiaértékelő és Élelmiszerbiztonsági Központ igazgatója, Jaydee Hanson például Jurassic Park-kísérletnek nevezte a tesztet.

fotó: getty images

KAPCSOLÓDÓ

Ritka rozsomákot fényképeztek le a Yellowstone Nemzeti Parkban

Eszti_mav

Kidobta a kismacskákat a kocsija ablakán – ez történt utána

magyarallatvedo

Letépte a vendég szemhéját egy amerikai kozmetikus csivavája

magyarallatvedo