Image default

Mészárszéket rendezett a vízparton: nyúzta, belezte a horgász a méreten aluli pontyokat

Mészárszéket rendezett a vízparton: nyúzta, belezte a horgász a méreten aluli pontyokat! Súlyos pénzbüntetésre és eltiltásra számíthat!

Többszörösen megszegte a horgászrendet az RSD-n „Mohó Halfarkas úr, a telhetetlen horgász. Ezzel a névvel illették a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Facebook oldalán közölt bejegyzésben a szabályszegő haltolvajt.

A gátlástalan illetőt a tegnapi nap folyamán Soroksáron az RSD partján csípték nyakon az RDHSZ halőrei. A férfi mit sem törődve a nyilvánossággal, a frissen elejtett zsákmány feldolgozását végezte a parton – írta a Halazin.

” Szégyenteljes cselekedet az RSD partján!

Ma délután hivatásos halőr kollégáink zsákmányának feldolgozása közben értek tetten egy férfit Soroksáron.
Az elkövető sikeresen horgászott a frissen telepített pontyokra. Sajnos mohóságában nem várta meg, hogy méretes halakat fogjon – mint a közelében bárki -, hanem a kihelyezett kétnyaras példányok váltak könnyű célpontjává.
A mohó apróságok ellepték a horgászt, aki megelégedett a 23-29 centis pontyocskákkal és buzgón gyűjteni kezdte őket.
Amikor már kínosan sok kezdett lenni a zsákmány úgy döntött, hogy horgászat közben megnyitja privát mészárszékét is. Az apró pontyokat megölte, nyúzta, belezte, darabolta abban az ütemben, ahogy partra tépkedte őket. A 9. ponty megfogása és feldolgozása közben érte tetten a halőri járőr.” – Írja a szövetség Facebook oldala

Ami igazán „ösztönözte” a gazfickót

A Ráckevei-Soroksári Dunaág különböző szakaszain nagy ütemben zajlanak az őszi haltelepítések. Idén, október közepétől kezdve az eddigiekhez képest rekordmennyiségű pontyot helyez a szövetség a folyóba.

„Október közepén a makádi tavak lehalászásával megkezdődik minden idők egyik legnagyobb őszi pontytelepítése a Duna-ágon,

melynek során két ütemben a tervek szerint 120.000 kg döntő részben horogérett pikkelyes ponttyal gyarapszik a főág halállománya a már megszokott módon három helyszínre elosztva. A második ütem időpontja a lehalászások függvényében később dől el”

– számolt be a kezdetekkor az RDHSZ a közösségi médiában.

A haltelepítés helyszínei közelében ebben az időszakban nagy eséllyel fogható rengeteg, frissen behelyezett hal, mivel ekkor még csapatokba verődve keresik az élelmet, és csak idővel vándorolnak át a számukra kedvezőbb területekre, vagy a tél közeledtével a vermelőhelyekre – írták.

A közösségi oldalakon ilyenkor gyakran számolnak be a horgászok egy nap alatt akár 20-50 darab, méretéből következtethetően frissen telepített egyed megfogásáról.

Több ponton is megsértette a horgászrendet

  • Darabszám korlátozás elleni vétség: 3 helyett 9 darab megtartott és megölt ponty
  • Méretkorlátozás be nem tartása : A halak testhossza 23-29 cm között volt, tehát minden feldolgozott hal méreten aluli volt
  • Fogási napló vezetése : Egy zsákmányolt hal sem volt beírva az illető fogási naplójába

Mire számíthat?

” A halgazdálkodási hatóságtól jelentős pénzbírságra (százezres nagyságrendű) és huzamosabb (6-9 hónap) idejű eltiltásra számíthat.

Ilyen súlyú és kiemelten horgászközösség-ellenes magatartásra a halgazdálkodási jogosult hatáskörében eljárva 1-5 év közötti saját vízterületről történő eltiltást alkalmazhat és fog is.”  – írja az RDHSZ

A szövetség a tisztességes horgászok segítségét is kéri az ilyen esetek szűrésében

„Szerencsére Mohó úr és hasonszőrű társai egyre kevesebben vannak, de sajnos még vannak! Ezért kérjük Önöket, hogy

amennyiben Mohó Halfarkas úr valamely barátja az Önök közelében is tevékenykedni kezd,

jelezzék a 24 órában hívható halőri ügyeleti telefonszámunkon: 06-30/675-7304.
Vessük ki sorainkból a Mohó úr-féle horgászokat! Segítségüket előre is köszönjük!” – olvasható a poszt lezárásában.

(Forrás : Halazin/RDHSZ Facebook, Képek : RDHSZ Facebook)

KAPCSOLÓDÓ

Nem várt meglepetés a gőtecsapdában

Viki

Tragédia a Városligetben: mérgezés következtében kipusztult a tó élővilága

Marci

50 éve kihaltnak vélt állatot találtak Törökországban

Marci